Majdnem bedöntötték a tőzsdét a Tesco vezetői

2017. október 03. kedd - 16:13 / piacesprofit.hu
  •    

A nagy-britanniai Tesco három volt vezetője bíróság elé került, mert csalárd módon manipulálták a nagyvállalat pénzügyi adatait, s ezzel súlyosan megzavarták a londoni tőzsde működését is.

Carl Rogberget, a brit Tesco korábbi pénzügyi igazgatóját, John Scoulert, az élelmiszerkereskedelmi ágazat volt vezetőjét és Cristopher Busht, a szigetországi Tesco egykori vezérigazgatóját csalással és hamis könyvelés bűncselekményével vádolják.

Kép: itv.com

Kép: itv.com

Az ügy 2014 őszére nyúlik vissza, amikor a Tesco bejelentése, hogy nyeresége 250 millió fonttal alacsonyabb lesz az előre jelzettnél, megrázkódtatta a londoni tőzsdét. A kormány Csalás Elleni Hivatala a történtek után bűnügyi vizsgálatot indított, amelyben a vádlottak tagadták, hogy bármi törvényelleneset elkövettek volna. A hivatal jogásza a tárgyaláson viszont  közölte, hogy megállapították: a három igazgató alárendeltjei ismételten tájékoztatták feletteseiket, hogy az éles piaci versenyben nem tudják elérni a tervezett eredményt – ám főnökeik ehelyett az adatok manipulálásához, meghamisításához folyamodtak.

Német cégérrel csábít az orosz bolt
A német termékeknek nagy a becsülete Oroszországban (is). Ezt kihasználva orosz vállalkozók, boltosok nemritkán német áruként hozzák forgalomba, árulják alacsony minőségű termékeiket.

A vádlottaknak maradéktalanul tisztában kellett lenniük azzal, milyen hatással lesznek cselekedeteik a vállalat pénzügyi helyzetére, a részvényesekre – mondta a vád képviselője.

Rogberg a Tesco konszern akkori elnöke, Sir Richard Broadbent előtt is letagadta a válságos helyzetet, miközben társaival együttműködve áremeléssel és akciókkal próbálták növelni a bevételeket, könyvelési trükkökkel javítani a képet. A pert két hónaposra tervezik.

(Guardian)