Mai parlament: a 250 milliárd és az adótörvény változása

2011. szeptember 19. hétfő - 09:25 / PP/MTI
  •    

Mintegy 250 milliárd forint áfát kell visszafizetnie még idén a vállalkozások számára a magyar államnak az unió bíróságának döntése következményeképpen. Hétfőn akár dönthetnek is a képviselők arról, miként igényelhetik vissza a vállalkozások a nekik járó összeget. Az indítvány szerint október 20-áig kell az érintetteknek kérvényüket benyújtaniuk, vagy későbbi bevallásukban kérhetik vissza a ezt a pénzt. A jövedékiadó-emelésekről szóló javaslat november elsejei hatálybalépéséhez módosítani kell azt a törvényt, amely szerint az adótörvények kihirdetése és hatályba lépése között minimum 45 napnek kell eltelnie. Ez a határidő már elmúlt.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken benyújtott törvényjavaslata hatályon kívül helyezi az áfa-törvénynek azt a passzusát, amely kizárja a ki nem fizetett beszerzésekhez kapcsolódó áfa-visszatérítést, ugyanis az Európai Bíróság július végén kihirdetett ítéletében megállapította, hogy az nincs összhangban az uniós joggal. A vállalkozások számára visszatérítendő összesen 250 milliárd forintot a Nemzetgazdasági Minisztérium angol nyelvű – a Széll Kálmán Terv frissítéseként megjelent – tájékoztatója szerint nem a költségvetés részeként, hanem egyéb állami eszközökből finanszírozzák. Azt azonban a tárca eddig nem közölte, hogy miből. A nemzetgazdasági miniszter törvényjavaslata az eddig visszatartott forgalmi adó kifizetéséről is rendelkezik: az indítvány szerint a vállalkozások október 20-áig kérelmet nyújthatnak be ennek érdekében, illetve későbbi áfa-bevallásukban visszaigényelhetik a nekik járó összeget.

Fotó: flickr
Fotó: flickr

A képiselők – a kormány kérésére, a házszabálytól eltérve – akár szavazhatnak is az előterjesztésről, ha a házszabálytól eltéréshez meglesz a szükséges négyötödös többség. A javaslatot ennek hiányában is megtárgyalják, de ebben az esetben még nem döntenek róla a képviselők.

Távhőárak
és katasztrófavédelem
Hétfőn kerül a parlament elé a távhőszolgáltatásról és az árak megállapításáról szóló fejlesztési minisztériumi előterjesztés is. Ennek lényege egy új támogatási rendszer kiépítése, amely a termelők helyett a hőszolgáltatókat támogatná. A kormány sürgős tárgyalást kért az előterjesztésről, hogy az október 1-jén, a távhő hatósági árának megállapításával együtt hatályba léphessen. A katasztrófavédelmi törvény módosításáról is a hét első napján dönt a Ház. Pintér Sándor belügyminiszter javaslatának elfogadásával állami kézbe kerülhetnek a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok.

Ugyancsak megvitatja a parlament az államháztartási törvény módosításáról szóló indítványt. Matolcsy György ebben azt kezdeményezte, hogy a jelenlegi minimum 45 nap helyett csak 30 napnak kelljen eltelnie az adótörvények kihirdetése és hatályba lépése között. A szeptember eleji lovasberényi kormányülés után bejelentett jövedéki- és játékadó-emelést ugyanis csak e javaslat elfogadása esetén lehetne november 1-jével bevezetni. A erre vonatkozó kormányjavaslat – amely szerint november 1-jétől 13 forinttal emelkedne a gázolaj jövedéki adója, nőne az alkoholos és a dohánytermékek jövedéki adója, valamint a játékadó – szerepel az országgyűlés napirendjén, de a mostani szabályok szerint ahhoz, hogy az november 1-jén hatályba léphessen, már a múlt hét végén ki kellett volna hirdetni a törvényt. Most hétfőn viszont még csak az előterjesztéshez érkezett módosító javaslatokról határoznak, a zárószavazást pedig egy héttel később tarthatják.

A keddi ülésnap a tavalyi költségvetés végrehajtásáról szóló törvényjavaslat megtárgyalásával kezdődik. Mint azt megírtuk, a zárszámadási törvényzetvezet azzal vádolja meg az előző kormányt, hogy az hamis adatokat szerepeltetett a 2010-es költségvetésben. A zárszámadási vitában a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter expozéja után előbb Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, majd a számvevőszéki és költségvetési bizottság előadói ismertetik véleményüket. A frakciók vezérszónokainak felszólalása után az általános vitát megszakítják, és csak a nyugdíjba vonuló bírák pótlását elősegítő fideszes indítvány megtárgyalása után fejezik be.