Magyarok fejlesztik a mongol fővárost

2015. december 08. kedd - 12:44 / piacesprofit.hu
  •    

A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) tevékenységének köszönhetően egyre szorosabbá válnak a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok Mongólia és Magyarország között. A Kereskedőház és a mongol főváros, Ulánbátor önkormányzatának Fejlesztési Ügynöksége 25 millió euró értékű együttműködési megállapodást írt alá, melynek keretében magyar cégek részt vállalhatnak jelentős városfejlesztési projektekben.

Együttműködési megállapodást írt alá 2015. december 7-én a Magyar Nemzeti Kereskedőház és az Ulánbátori Önkormányzat Fejlesztési Ügynöksége. A megállapodás értelmében a két fél magyar cégek bevonásával közös városfejlesztési projekteket valósít meg Ulánbátorban. Az együttműködésnek köszönhetően három fő fejlesztési program valósul meg a mongol fővárosban, melyek keretében magyar „okos város” technológiák kerülhetnek telepítésre Ulánbátorban.

Egyrészt megújul az ulánbátori közlekedési vállalat teljes buszparkja, melynek elősegítéséhez magyar buszösszeszerelő üzem épül a mongol fővárosban. Ehhez kapcsolódóan a városi közlekedést támogató magyar „smart city” alkalmazások, termékek is bevonásra kerülnek a város integrált, jelenleg modernizálás alatt álló közlekedési rendszerébe.

Másrészt 62 hektáros területen, zöldmezős beruházás keretében egy új, intelligens, komplett városrész kerül kialakításra Ulánbátorban. Az „okos város” projekt megtervezésére és megvalósítására magyar cégek bevonásával a Magyar Nemzeti Kereskedőház tesz javaslatot. Az együttműködés keretében megvalósuló harmadik kiemelt projekt pedig intelligens közvilágítási rendszer kiépítésére irányul, melyet szintén egy magyar cég valósíthat meg a mongol fővárosban.

„A Magyar Nemzeti Kereskedőház ulánbátori irodája mindkét ország számára jelentős értékeket közvetítő együttműködést alakított ki. Mongólia, és azon belül Ulánbátor gazdasági és társadalmi szempontból a világ egyik leggyorsabban fejlődő területe, mely lehetőséget biztosít a magyar tudás, az innovatív magyar termékek exportjára. Jelentős eredmény, hogy a mostani aláírással kiemelt fontosságú intelligens városfejlesztési projektekben részt vehetnek magyar vállalkozások általunk!” – hívta fel a figyelmet Ducsai-Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója.

A most megkötött megállapodás értelmében az „okos város” megoldásokon felül további közös projektek megvalósításának előkészítése is elindul. Ennek keretében párhuzamosan magyar technológiával indulhat építőanyag-gyártás, illetve élelmiszer-feldolgozó üzem Ulánbátorban, továbbá a főváros folyóinak szabályozása, hasznosítása, szintén magyar cégek, magyar szakértelem bevonásával valósulhat meg.

Szerbia is érdekli a magyar cégeket
Kiemelt érdeklődés mellett rendezett magyar-szerb üzleti fórumot a Magyar Nemzeti Kereskedőház. A 150 magyar kis- és középvállalkozás vezetőjének részvételével zajló eseményen főleg az élelmiszeripari és a mezőgazdasági exportlehetőségek feltárására helyezték a hangsúlyt. A fórumra 50 fős szerb delegáció érkezett Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök vezetésével. A találkozón a hazai kis- és középvállalkozások megismerkedhettek a szerbiai üzleti lehetőségekkel.