Magyar fiatalok találmányait mutatják be a Wall Street-en

2012. február 02. csütörtök - 10:50 / piacesprofit.hu
  •    

Február 2. és 5. között a New York-i tőzsdén mutatják be azt az 50 diákvállalkozást, amelyek közül a három legéletképesebb innováció alkotói példátlan lehetőséget kapnak projektjeik megvalósítására. Köztük hat magyar is esélyt kaphat.

 

Kép:Kairos Society
Kép:Kairos Society

A Kairos Society évente megrendezett New York-i csúcstalálkozóján egyetemisták és főiskolások találmányait és innovatív projektjeit mutatják be, amelyek a Wall Street-i tőzsde épületében kerülnek kiállításra a világ 150 elismert vezetője, 350 top vállalkozó és a világsajtó vezető képviselői előtt. A legjobb ötven találmány közé olyan munkákat választanak be, amelyek az egészségügyben, a megújuló energiaforrások szakágában, az oktatásban, a műszaki tudományok területén és a kereskedelemben szolgálnak olyan innovatív megoldásokkal, melyek világszinten segíthetik elő a gazdasági fejlődést és változtathatják meg az emberek életét. Szabó Balázs, a Kairos Hungary elnöke idén négy kivételes teljesítményt nyújtó diákkal együtt képviseli Magyarországot e nagyszabású eseményen. (Januárban a fiatal vállalkozók "G20" találkozóján egy magyar fiatal képviselte az EU-t.)

Az ötven legjobb közé bekerült magyar találmány között található mobil biomassza üzem és nagy hatékonyságú napkollektor / Király Annamária és Tóth Krisztián, BCE hallgatók/, közösségi innovációs jukebox / Huszár Gezson, GDF hallgató/ és az egészségügyi dolgozók kézmosási hatékonyságának javítására szolgáló egyedi megoldás is, amely csökkenti a kórházi fertőzések kialakulását / Róna Péter, BME hallgató/. Magyarország fiatal feltalálói 2010-ben vettek részt első alkalommal a Kairos Society New York-i csúcstalálkozóján, ahol Weszl Miklós innovációja aratta a legnagyobb sikert, hiszen általa az őssejtek segítségével lehetségessé vált a csontpótlás. (A hazai kkv szektor egyharmada pár éven belül generációváltás előtt áll, utánpótlás viszont alig van. A fiatalok vállalkozói hajlandósága nemzetközi viszonylatban is kirívóan alacsony. Pedig a vállalkozói lét nemcsak az egyéni boldogulás egyik útja, hanem a nemzetgazdaság számára is nélkülözhetetlen húzóerő.)

Két évvel ezelőtt a FIVOSZ fontos szerepet játszott az első magyar Kairos delegáció megszervezésében és összeállításában. Kovács Patrik, a FIVOSZ alapító elnöke idén ismét kiutazik New Yorkba az Európai Unió és Magyarország képviseletében. A csúcstalálkozó alatt a Wall Streeten, a New York-i tőzsdén és Washinton DC-ben a magyarországi amerikai nagykövetség segítségével tovább bővíti a FIVOSZ nemzetközi kapcsolatrendszerét. Az amerikai nagykövetség és Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok budapesti nagykövete meghatározó támogatója a hazai fiatal vállalkozóknak, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének partnerségében. (2011 legsikeresebb fiatal vállalkozóiról itt olvashat.)