Magyar ügyek terítéken Brüsszelben

2016. november 03. csütörtök - 09:19 / piacesprofit.hu
  •    

Több mint ötven magyar jogsértés van terítéken Brüsszelben, az uniós szabályozással ellentétes magyar eljárások száma több mint a régiós szomszédainké. A legnagyobb baj a pályázatok elbírálási rendszere miatt van, emiatt akár az összes uniós pénz kifizetését leállíthatja Brüsszel.

eu zászló

Kép:EU

Magyarország 553 uniós jogsértésének tárgyalását már lezárta az Európai Bizottság, 57 ügy azonban továbbra is terítéken van – értesült a Magyar Nemzet brüsszeli forrásokból. Nem kevesebb, mint 1320 magyar akta halmozódott fel a 2004-es csatlakozás óta, ezek a hivatalos iratok rögzítik azokat az eseteket, amikor hazánk szembekerült az uniós joggal. Összehasonlításképp: ez a mutató Romániában is csak 1160, Szlovákiában 1061, Bulgáriában pedig 821. A folyamatban lévő magyar vonatkozású ügyeket 75 okmány öleli fel, ez a szám Bukarestben 65, Pozsonyban 58, Szófiában 51.

A legnagyobb baj a pályázatok elbírálásánál van: mint azt korábban megírtuk, teljesen leállíthatja a Magyarországnak járó uniós pénzek kifizetését az Európai Bizottság, mivel több területen is jelentős problémákat látnak. Leginkább azt nehezményezik, hogy kérdéses, valóban “befolyástól mentesen” döntenek a pályázatok elbírálásánál.

A 7 évre járó keretünkből egyébként még csak néhány milliárdot tudott eddig lehívni a magyar kormány számlák ellenében Brüsszelből. Egy további 200 milliárd forint körüli tétel (a bőkezű szállítói előleg rendszer számláinak) utólagos elszámolása körüli gondokról már írtunk, egy pályázati szakértő szerint viszont önmagában a pályázati előleg lecsökkentésétől nem kell kétségbe esni.

Nem mindig csalják el

Tavaly nagyjából 5,5 milliárd eurót, azaz mintegy 1600 milliárd forintot költöttek el szabálytalanul az uniós költségvetésből a tagországok – derült ki az Európai Számvevőszék jelentéséből, de az uniós testület szerint így is kedvező hatást gyakorolhattak ezek a pénzek. Ezt az 5,5 milliárd eurót nem elpazarolták vagy elcsalták a tagországok, a hibák egy része olyan kifizetésekhez kapcsolódik, amelyek esetében nem teljesültek teljes mértékben a támogathatósági feltételek, de ezek a támogatások akkor is kedvező hatást gyakorolhattak és hasznot hozhattak, ha felhasználásuk során nem tartották be maradéktalanul a vonatkozó követelményeket – vélekedett a Számvevőszék.

Így csaltak az uniós pénzekkel
Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) feljelentése alapján indult bűnügyben a Fővárosi Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat két cégvezetővel szemben uniós támogatás jogosulatlan igénybevétele miatt – közölte a fővárosi főügyész.