Magyar cég adja az innovációt a nagy nyertes projektben!

2016. május 03. kedd - 16:47 / piacesprofit.hu
  •    

Magyar résztvevője is van annak a 29 tagú uniós konzorciumnak, amelyik hatalmas európai támogatást kapott mezőgazdasági és élelmiszeripari hulladékok újrahasznosítási modelljének kialakítására. A projekt összköltségvetése 15 millió euró. Az összefogást olyan nagynevű és múltú cégek is jegyzik, mint az olasz Barilla vagy a német Fraunhofer Intézet. Közép-Kelet Európát egyedül a magyar a Laser Consult Kft. képviseli. A közös projektjavaslat maximális pontszámot (15/15) elérve nyert támogatást.

A projekt célja, hogy a gazdáktól a fogyasztókig húzódó értékláncban keletkező hulladékokból az értékes összetevőket kinyerje, hasznosítsa egyedi, gazdaságos és rugalmas feldolgozási technológiákkal – mindezt a helyi érdekeltek bevonásával. Közben minimálisra kell csökkenteni a környezeti terhelést úgy, hogy a költséghatékonyság se csökkenjen. Európa azt várja, hogy ezzel egy új, követendő hasznosítási modell alakuljon ki a közösségben.

A hatalmas európai projektből a Laser Consult Kft. az üzleti hasznosítási terv kidolgozását vállalta. A társaság veszi számba az új üzleti lehetőségeket, menedzseli a keletkező szellemi tulajdon védelmét, illetve annak üzleti hasznosítását. Külön figyelmet fordít az úgynevezett közösségi, vagyis szövetkezeti feldolgozás üzleti modelljének megalkotására is. A szegedi székhelyű társaság további teendői közé tartoznak még a piacra lépéssel kapcsolatos feladatok, mint például a pénzügyi tervek elkészítése vagy a piaci információk összegyűjtése.

uniós pénzgurigák uniós zászlóval

Kép: Pixabay

A cég más, Horizont 2020-as pályázatokban is részt vesz. Tavaly a H2020 NMP2-es kiírásra nyújtott be szintén konzorciumi formában nyertes pályázatot, melynek témája új nanoanyagok előállítása és ellenőrzése a csomagolás, az autóipar és a napelem-gyártás területén. A projekt összköltségvetése 7 millió euró, támogatástartalma pedig 5,5 millió euró. Ebben a projektben szintén az innováció menedzsment ellátása a cég feladata. Ezen kívül a cég 3 db, H2020 SME Instrument Phase 1-es nyertes pályázat megírásában és benyújtásában is közreműködött.

Uniós pénz a kormány nélkül?

A cégek nagy része az itthon elérhető uniós pályázatok lázában ég, pedig a hazai Operatív Programok révén elérhető összeg csak töredéke annak, amire közvetlen forrásként pályázhatnánk. Ráadásul 2020 után leginkább ilyenekre lehet majd építeni, épp ideje hát megtanulni a rendszert.

A közel 79 milliárd eurós költségvetésű Horizont 2020 (H2020) program kiemelt célja, hogy a tudományos áttörésekből üzleti lehetőségeket biztosító innovatív termékek és szolgáltatások születhessenek, ezért a kutatástól a piaci hasznosításig terjedően az innovációs lánc minden szakaszához támogatást nyújt. Az elvekről, szabályokról, elvárásokról itt olvashat részletesen.

A H2020 pályázatokra való felkészülés segítésére pedig külön pályázati támogatás is nyerhető.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek