Ma van az utolsó határidő

2017. január 31. kedd - 15:06 / piacesprofit.hu
  •    

Legkésőbb január 31-ig, több millió munkavállalóhoz kell eljutnia a munkáltatójuk által kiállított igazolásnak, amely – többek között – jogcímenkénti bontásban az előző évben kifizetett valamennyi adóköteles bevételt, a levont adó és adóelőleg összegét, valamint a bevételt csökkentő tételeket is tartalmazza.

családi adóalap-kedvezmény kiszámítása

Kép: Pixabay

Az igazolás kiállítására azért kell különös figyelmet fordítani, mert komoly szankciót vonhat maga után, ha a munkáltató nem állítja ki időben az igazolást, vagy az abban foglaltak nem felelnek meg a jogszabályi előírásoknak: az adóhatóság ebben a két esetben munkavállalónként akár 500 ezer forint mulasztási bírságot is kiszabhat a munkáltató terhére.

„Azon munkavállalók számára, akik nem kérik, vagy nem kérhetik, hogy a munkáltatójuk készítse el az adóbevallásukat, idén különös jelentőséggel bír a helyes adattartalommal kiállított igazolás megléte. Ők ugyanis ez alapján ellenőrizhetik majd az adóhatóság által elkészített adóbevallási tervezetet, amely március közepétől lesz elérhető” hívta fel a figyelmet Pankucsi Zoltán, a Deloitte Zrt. igazgatója.

Fontos tudni, hogy az őstermelők, az áfa fizetésre kötelezett magánszemélyek és az egyéni vállalkozók részére a NAV  nem készít adóbevallási tervezetet, nekik a 16SZJA jelű bevallást kell benyújtaniuk. Érdemes a munkáltatói igazolásokban foglalt adatokat alaposan megvizsgálni és pontatlanság esetén a munkáltatót felkérni a szükséges javítások végrehajtására, mivel a pontos adatszolgáltatás nagyban segíti és gyorsíthatja az adóhatóság munkáját a várhatóan több millió darab adóbevallási tervezet összeállítása során.”

Három dolog, mire most nagyon ügyelni kell a bérszámfejtésben
A január az egyik legpörgősebb időszak a bérszámfejtőknek, több határidő is közeledik az adózásban a hónap végével. Az RSM Hungary szakértőjének segítségével összeszedtük a legfontosabb tennivalókat!