Ma kiderül lesz-e kamatemelés

2016. november 17. csütörtök - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

Az elnökválasztások óta ma szólal meg először nyilvánosan Janet Yellen. Több Fed tag nyilatkozatából már kivehető volt, hogy az amerikai jegybank a monetáris szigorítás mellett foglal állást, ma remélhetőleg kiderül, hogy az inkább lazább monetáris kondíciókat támogató Fed elnök is hasonló nézetet vall-e ez ügyben.

beindult az üzlet

Kép: Pixabay

Tegnap a DAX végül csak leesett a korrekció jegyében. Ugyanakkor a 20 napos mozgóátlag (10.608) működött, s onnan fordult az árfolyam. Ugyan ma reggel további gyengélkedést sugall a piacnyitás előtti kereskedés, ennek ellenére úgy látjuk, hogy technikailag felkészült az index egy emelkedésre. Nagy kérdés, hogy tényleg meg is csinálja-e, ugyanis vételi jelzés még nem érkezett. Reményeink szerint a mai napon még ez is bekövetkezik.

A BUX index élén a piacvezető Richterrel tovább korrigál. Félreértés ne essék, szeretjük a Richtert, de azért óvatosságra int, hogy kedvező eredmény ide vagy oda, javuló FX szituáció, kedvező számok a cariprazine háza tájáról, stb., a részvény mégis csúnyán esik. Ez azt sugallja, hogy nem árt óvatosnak lenni. A természetes támasznak tekinthető 200 napos mozgóátlag még mindig messze van, hiszen 5.600 pont környékén húzódik. A tegnapi akció különben nem csak azért volt csúnya, mert nagyot esett a részvény árfolyama, hanem azért is, mert átesett a 20 és a 30 napos mozgóátlagon. A mozgást továbbra is egy technikai korrekciónak tartjuk, a fundamentális véleményünk nem változott a cégről.

A ma napon a BUX indexben esést várunk, míg a DAX indexben, mint ahogy már fent említettük, ma meg kellene kezdődnie a 10.800 pontot ostromló emelkedésnek – írták reggeli elemzésükben az Erste Befektetési Zrt. szakértői.

USA

A tegnapi nap folyamán nem mutattak jelentős elmozdulást az amerikai indexek, az S&P500 0,16%- ot, a Dow 0,29%-ot esett, míg a Nasdaq 0,36%-kal került feljebb. Tegnap piaczárást követően tette közzé első negyedéves jelentését a Cisco Systems. A vállalat 0,61 dolláros EPS-t jelentett szemben a 0,59 dolláros elemzői konszenzussal. A cég árbevétele 12,4 milliárd dollárt tett ki az elmúlt negyedévben, ami éves alapon 1%-os növekedést jelent. Az elemzők ennél kicsit alacsonyabb, 12,1 milliárd dolláros értéket vártak. A papír több mint 4% esett a zárás utáni kereskedésben.

Enyhe negatív meglepetést okozott a tegnap publikált ipari termelési adat az USA-ban. Októberben a várt 0,1%-os havi növekedés helyett változatlan maradt a termelés volumene, míg a szeptemberi 0,1%-os növekedést 0,2%-os csökkenésre módosították. A jelentésből kiderül, hogy az autóipar továbbra is dübörög az USA-ban, 0,9%-os havi növekedést elérve, míg a közműcégek termelése 2,6%-kal visszaesett a szokatlanul meleg időjárás miatt.

A mai nap folyamán teszi közzé negyedéves gyorsjelentését Amerika kiskereskedelmi óriása, a Walmart. Az elemzők 0,96 dolláros EPS-t és 118,8 milliárdos árbevételt várnak, ami nagyon közel van az egy évvel ezelőtti számokhoz. Több fontos makroadat érkezik ma a tengerentúlról még piacnyitást megelőzően. A szeptemberben havi alapon 0,3%-ot ugró fogyasztói árindex további megugrását várják az elemzők októberben is, ezúttal 0,4%-os növekedést előrevetítvén. Az újonnan munkanélküli segélyért folyamodók számát 257 ezerre becsüli a piac ez előző hétre az USA-ban, ami továbbra is a historikus adatok alsó sávját jelenti.

Európa

Elromlott a hangulat a nyugat-európai börzéken, a kereskedés végéig nem enyhült az eladói nyomás (FTSE100 -0,63%, DAX -0,66%, CAC40 -0,78%). Októberben 0,3%-kal 1,14 millió euróra estek az európai autóértékesítések. Az Európai Bizottság jelentése szerint idén a 3%-os határ alatt maradhat Portugália GDP arányos államadóssága. Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter szerint a Brexit és a múlt heti tengerentúli elnökválasztás szorosabb együttműködésre ösztönözheti az EU tagállamokat. Ma délelőtt kiskereskedelmi forgalmi adatok érkeznek az Egyesült Királyságból, illetve inflációs adatok az eurózónából.

Olaj, arany

A WTI 45,4 dollárra esett ma reggel. Az USA nyersolaj készletei emelkedtek a múlt héten: az 5,27 millió hordós növekedés felette volt a várakozásoknak. Jelenleg 490,3 millió hordó nyersolajat tárolnak az Egyesült Államokban az EIA adatai szerint. Az OPEC találkozik Oroszország olajipari képviselőivel, ugyanakkor Irán és Irak, akik a megegyezés legnagyobb akadályai, nem vesznek részt a találkozón. Összehangolt OPEC megegyezés utoljára nyolc éve volt. Irán szeretné 4 millió hordó fölé emelni termelését, míg Irak kivételt szeretne kapni a termeléscsökkentés alól, mivel harcolnia kell az ISIS ellen.

Az arany 1.226 dolláron stagnált. A Trump megválasztása utáni szakadásnak tehát vége, de a piac továbbra is bizonytalan az USA kamatok alakulásával kapcsolatban. A hosszú lejáratú hozamok ugyanis nőnek, mivel Trump adócsökkentése és beruházási programja az USA kötvények kibocsátási hullámát fogja hozni, ami feljebb emelheti a kamatokat. Ez mindenképpen ront az arany relatív helyzetén, mivel a nemesfém nem fizet kamatot.

Devizák

Bár napon belül volt egy megingás, de összességében tegnap is tovább erősödött a dollár az euróval szemben. Eddig nyolc kereskedési napon keresztül erősödött megszakítás nélkül a tengerentúli fizetőeszköz, továbbra is az elnökválasztással kapcsolatos folyamatok mozgatják a dollárt. Ráadásul tegnap már sikerült idei csúcsára erősödnie a dollárnak, a következő támasz 1,052-nél található.

Tegnap is a 200 napos mozgóátlag határozta meg a forint mozgását. A nap elején az árfolyam megpróbálta áttörni az ellenállást, de napon belül erősödésbe váltott a forint. A mozgóátlag áttörésével nyílna nagyobb tere az EUR/HUF devizapár emelkedésének.

Távol-Kelet

Az ázsiai piacokon ma nem volt érdemi elmozdulás. A Nikkei és a Hang Seng index is stagnált, a Shanghai index pedig minimális, 0,1%-os emelkedést mutatott fel. A japán jegybank az új eszközrendszer keretében ma tartotta első kötvényvásárlási aukcióját, melyet még szeptemberben jelentettek be. A jegybank 1 és 5 év közötti lejárattal rendelkező kötvényeket vásárolt volna vissza a hozamok stabilizálása és a nulla százalék körüli hosszú hozamszint beállítása érdekében. Azonban a bankok részéről nem érkeztek ajánlatok az aukcióra az elmúlt néhány nap hozamemelkedése miatt, így a visszavásárlási aukció meghiúsult. Az USDJPY devizapárban sem volt érdemi mozgás, egyelőre a 109 és 110 közötti sávban stabilizálódott az árfolyam. A UBS elemzése szerint a japán jegybank 2018-ig változatlan szinten tarthatja az alapkamatot.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel. A Dow, az S&P és a Nasdaq pluszos, a DAX mínuszos volt.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”