Nem indultak időben az onlinekasszák

2013. május 01. szerda - 07:30 / kfarkas
  •    

Elvileg mától már be kellett volna kötni az ország kiskereskedelmi egységeinek pénztárgépeit az adóhatósághoz. A gyakorlatban persze az átállás még hónapokig tart, az erre alkalmas gépek jelentős részének még a forgalmi engedélyeit sem adták ki a hatóságok. Pedig az átállástól komoly bevételt vár az államkassza, de a jelek szerint Matolcsy György ezen ötlete is csak a kormány elkapkodva kivitelezett ötleteit szaporítja.

Mikor mit?
2013. május 1. – Az új pénztárgépekre való átállás határideje: A szervizek és műszerészek ettől a dátumtól csak új típusú műszerészi igazolványok, illetve plombanyomók használatával dolgozhatnak.
2013. június 30-ig – Türelmi idő: az adóhatóság eddig nem bünteti a hagyományos, elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgépek használatát.

Itt van május elseje, énekszó és tánc helyett azonban a kiskereskedők morgása köszönti a munka ünnepét. A kormány elképzelései szerint ugyanis a mai napon kellett volna elindulnia az adóhatósághoz online kapcsolatban bekötött pénztárgépek rendszerének, a kivitelezés a szűkre szabott határidők és a rendelkezésre álló kapacitások hiánya miatt azonban akadozik. Habár az intézkedés már több közeli országban komoly sikereket hozott, és az idei költségvetés is komoly bevételt remél az új rendszerből, az elkapkodott kivitelezés – mint a kormány több más ötleténél – várhatóan késlelteti majd a rendszerbe állást. A törvényi előírásoknak való megfeleléshez ugyanis az amúgy online kapcsolattal és elektronikus naplóval rendelkező pénztárgépeket is át kellett alakítani, az erre a célra fejlesztett magyar eszközt pedig alig egy hete mutatták be, és gyártása is csak legkorábban júniusban indulhat.

Kép:Pixabay

Év vége a reális

Pontosan ezért az online adatkapcsolatra képes pénztárgépekre való átállásra továbbra is az év végi határidőt tartja reálisnak az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ), szemben a rendeletben előírt május 1-jével. Az IVSZ szerint a módosításra a pénztárgépek teljes körű tesztelése miatt lenne szükség, hiszen hiába áll készen a NAV, ha a rendszerbe köthető gépek még nem is léteznek.

„A május 1-jei átállással a globális csiphiány következtében a pénztárgépek tesztelésére kizárólag a boltokban történő üzemeltetés során lenne lehetőség, ami nehezíteni fogja a tesztelési folyamatot és lassítani a sorozatgyártás elindulását. Ezelőtt ugyanis legalább néhány száz gép legalább 2 hónapos tesztelése lenne szükséges annak érdekében, hogy a már nagy mennyiségben legyártott kasszák valóban hibátlanul működjenek, hiszen egy filléres alkatrész hiánya is működésképtelenné teheti a kasszákat. Így a sorozatgyártást követő teljes átállás a gyártói kapacitás ismeretében reálisan 2013. december végéig várható” – közölte az IVSZ.

Nem tartható a június 30-i időpont a CBA kommunikációs igazgatója szerint sem, és véleménye szerint nem kellene sürgetni az új pénztárgépek bekötését. Az egyik legnagyobb hazai élelmiszerlánc kommunikációs igazgatója úgy nyilatkozott a Gazdasági Rádiónak, hogy szűkösnek érzi a pénztárgépek lecserélésére adott határidőt. Szerinte a június harmincadikai időpont nem tartható, és nem kellene sürgetni az új pénztárgépek bekötését. Fodor Attila szerint fontosabb lenne, hogy az üzembe helyezés után már működőképes legyen a pénztárgépek és az adóhivatal közötti összeköttetés – írja az onlinekassza.hu

Laufer Tamás, az IVSZ elnöke szerint a kedvezőbb támogatási rendszer és a kitolt átállási határidő enyhítene a pénztárgépgyártók túlfeszített ütemezésén és munkafolyamatain, ami árcsökkentő tényezőként jelentkezhet a végső kínálatban. Az új pénztárgépek árának csökkenése érdekében az IVSZ módosítaná a pénztárgépek cseréjéhez adható kormányzati támogatást, amely egy-egy vállalkozás estében maximum 500 millió forintos árbevételhez köti a kompenzációt, és legfeljebb 5 pénztárgép bekötéséhez nyújt ötvenezer forint támogatást. A szövetség javasolja az 500 millió forintos árbevételküszöb 800 millió–1 milliárd forintra, míg a támogatható 5 darab pénztárgépes limit 10–15 darabra emelését. (A cserével az állam jól jár, de a kereskedőknek fájni fog.)

Az NGM bizakodó

Októberben jött az ukáz
A pénztárgépek Nemzeti Vám- és Adóhivatalhoz (NAV) történő bekötését tavaly októberben jelentették be. A tervek szerint a rendszer az idén május elejével indul. A pénztárgépek és taxaméterek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek és taxaméterek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság számára történő szolgáltatásáról, illetve az ez alóli mentességről a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) rendelete már megjelent. 

Bízik benne az NGM államtitkára, hogy tartható a kasszacsere határideje, de ha szükséges, változtatnak a dátumon. „Gyorsul a pénztárgépek cseréje” – mondta Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára az M1 Ma reggel című műsorában.

„Folyamatosan figyeljük a piaci folyamatokat, és ha szükséges, módosítunk az eredeti határidőkön. Ez akkor fordulhat elő, ha a piacot nem tudják ellátni a gyártók, forgalmazók megfelelő számú pénztárgéppel. Hamarosan megjelenik az a rendelet is, amely alapján a kiskereskedők igényelhetik a kasszacseréhez az államtól az 50 ezer forintos támogatást” – mondta az államtitkár az onlinekassza.hu közlése szerint.

Az új típusú, online adatkapcsolatra képes pénztárgépekre vonatkozó részletes szabályokat tartalmazó NGM-rendeletet február 15-én hirdették ki. A rendeletnek megfelelően az új pénztárgépekre való átállás időpontja 2013. május 1-je. A rendszer újdonsága miatt, illetve annak érdekében, hogy minden érintettnek kellő idő álljon rendelkezésre az új követelményeknek megfelelő pénztárgépekre való átállásra, a tárca kétlépcsős türelmi időszakot határozott.

A pénztárgéphasználatra kötelezettek az elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgépeket június 30-ig, az ezzel rendelkező, jellemzően PC alapú pénztárgépeket december 31-ig működtethetik anélkül, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szankcionálná az átállás elmulasztását. A jogalkotói szándék megvalósulása érdekében a nagyobb felkészülési idővel rendelkező elektronikus naplós hagyományos pénztárgépek üzemeltetői július 1-jétől elektronikus úton, havonta kötelesek adatot szolgáltatni pénztárgéppel kibocsátott nyugták, egyszerűsített számlák adatairól.

Ez lesz gyanús a NAV-nak
Számos olyan viselkedésről árulkodik majd az online kassza, amelyről nem is gondolnánk, hogy gyanúra ad okot az adóhatóságnál. Nemcsak a konkrét forgalmi adatok buktathatják le a kereskedőket, hanem például a bevitelek gyakorisága is.

Matolcsy György, akkori nemzetgazdasági miniszter tavaly október elején, a 397 milliárd forintos egyenlegjavító program részeként jelentette be, hogy az áfabevételek 95 milliárd forintos növekedésével számol a kormány attól, hogy a pénztárgépek és az adóhivatal között online kapcsolatot alakítanak ki a kiskereskedelemben. A később megjelent rendelettervezet hatásvizsgálata végül 97,5 milliárd költségvetési bevétellel és 17 milliárd forint kiadással kalkulált.

Máshol bevált

Csaknem harmadával több volt a bejelentett forgalom a horvátoknál az online-kassza-rendszer első működési hónapjában. Így az ottani adóhatóság elégedett az online kassza 2013. januári indulásának eddigi eredményével, de a februárban kezdődő szigorú ellenőrzések hatására további javulást várnak. A jogszabály első körben a közép- és nagyvállalkozókat, illetve – mérettől függetlenül – minden, szállást és vendéglátást biztosító céget és adóköteles önálló tevékenységet folytató magánszemélyt érintett. Azok, akiknek jövedelmét átalányban határozzák meg, az adóhivatalban előzőleg hitelesített számlatömböt használhatnak. A kis- és nagykereskedelmi tevékenységet, valamint gépkocsijavítást folytató adóalanyoknál és a szabadfoglalkozásúaknál április 1-je, minden egyéb kötelezett esetében pedig július 1-je a határidő.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek