Luxus nem e-számlázni?

2013. április 09. kedd - 08:12 / piacesprofit.hu
  •    

Az elektronikus számlázás jelentős költségmegtakarítást jelent az azt igénybe vevő cégek számára. Ezt a szakemberek eddig is hangoztatták, mostanra azonban úgy tűnik, a vállalkozások egyre nagyobb része is belátja, érdemes váltania. A gát sokszor nem a pénz, inkább a merev gondolkodásmód.

Kép: SXC

Szinte napra pontosan két évvel az online számlázóprogram új verziójának indulása után, elérte az egymillió darabot a Számlázz.hu ügyfelei által kiállított számlák darabszáma. Ezek több mint egyharmada e-számla, illetve további 206 ezer papírszámla másodpéldányáról készült nyomtatott helyett digitálisan archivált másolat. Így összesen legalább 900 ezer oldalnyi számla kinyomtatása vált fölöslegessé, amivel 5 tonna papírt takaríthattak meg az e-számlát használó ügyfelek.

Míg a hírek szerint Magyarországon lassan terjed az elektronikus számlázás, addig a 2005-ben indult és 2010 óta e-számlázást is lehetővé tevő webes számlázóprogram felhasználói egyre nagyobb kedvvel használják ezt a takarékos és környezetbarát formátumot. Tavaly nyáron az addig kiállított félmillió számlának még „csak” 24 százaléka volt e-számla. Most, hogy a darabszám túllépte az egymilliót, ez az arány 34 százalékra emelkedett, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a Számlázz.hu segítségével azóta kiállított újabb félmillió számlából már 240 ezer darab, azaz közel a fele volt e-számla! „Ez a döbbenetesen magas arány minket is meglepett” – mondta el Stygár-Joó János, a cég ügyvezetője, aki szerint a piaci átlagnál alacsonyabb árnak is szerepe van a rohamos növekedésben. Az e-számla elterjedését ettől függetlenül nem az ár gátolja a szakember szerint, hiszen az átlagos piaci ár is (30–50 Ft közötti) jóval kisebb kiadást jelent a papírszámlához képest, amelynek darabonkénti költsége a papír árával, postázással és sokéves biztonságos tárolással együtt akár a több száz forintot is elérheti.

A legtöbben a fizetés meggyorsítására használják az e-számlát, pedig kiválthatná a papíralapú változatot, jelentős megtakarítást és hatékonyság növekedést hozva a kisebb cégeknek is. Sajnos még mindig sok a tévhit és a félelem, ezért alacsony a befogadási hajlandóság is.

A fő gátat a gondolkodásmód merevsége okozza. De nem is a vállalkozók, hanem főleg a könyvelőik gondolkodásával van a baj, mivel elsősorban ők azok, akik egy-egy cégen belül a legnagyobb ellenállást tanúsítják az e-számla bevezetésével szemben. Pedig a jogszabályi környezet teljesen rendben van, az elektronikus számlázás 2008 óta az áfatörvény része, az e-számla kezelése pedig nem igényel semmiféle különleges infrastruktúrát vagy ismeretet. (Az e-számlázással kapcsolatos szabályozásról itt olvashat bővebben.)

„Érdemes belegondolni – teszi hozzá a cégvezető –, a nálunk e-számlázó vállalkozások csak az elmúlt bő fél évben legalább 50 millió forintot takarítottak meg azáltal, hogy elektronikus számlákat bocsátottak ki, miközben számukra ez pár ezer forintos költséggel járt. A mai gazdasági helyzetben szerintem luxus nem e-számlázni.”

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek