Loptak, csaltak, hazudtak – az Uber egykori főnöke most kitálalt

2017. december 19. kedd - 08:06 / piacesprofit.hu
  •    

Az Uber korábbi vezetése üzleti titkokat lopott, kémkedett a vetélytársak után és szervezetten tüntette el illegális tevékenységének nyomait csakúgy, mint a cég könyvelésének dokumentumait – állítja a volt biztonsági főnök.

A brit Richard Jacobs idén áprilisig egy éven át volt a világcég biztonsági igazgatója, majd távozott, amikor kiderült, milyen módszerekkel dolgoznak vállalatánál.

Most hozták nyilvánosságra vallomását abban a perben, amely az Uber és a Google között folyik. Az utóbbi azzal vádolja az Ubert, hogy ellopta a Waymo, önjáró autóval kapcsolatos üzleti titkait.

A 37 oldalas vallomás szerint az Ubernél külön, titkos részleg irányította a vállalat törvénysértő tevékenységét. Emberei ott voltak a vetélytársak vezetőinek üzleti tanácskozásainak helyszínén, szállodákban, konferencia-központokban, ahol lehallgatták, felvették a bizalmas megbeszéléseket.

A „stratégiai szolgálatok csoportjának” az is feladata volt, hogy üzleti szempontból fontos értesüléseket szerezzen politikusoktól, a területet felügyelő hatóságok vezetőitől és a konkurenciától.

57 millió ügyfél adatait lopták el az Ubertől
Az Uber globális személyszállító vállalat csak kedden közölte, hogy tavaly 57 millió ügyfél adatait ellopták tőle hackerek.

Szerepeltek Uber-sofőrökként is, hogy felderítsék azokat a Facebook- és WhatsApp csoportokat, amelyek bírálták, támadták vállalkozásukat. A központban különleges hard- és szoftverek szolgálták, hogy cselekedeteinek nem maradjon követhető nyoma.

Miután Jacobs, még igazgatóként, a cég jogi főnökéhoz fordult és feltárta ezeket a gtevékenységeket, lefokozták – utóbb viszont alkut kerestek vele és 4.,5 millió dollárt ajánlottak hallgatásáért.

Az Uber volt biztonsági főnöke vádjaira eddig csak azzal reagált, hogy a vállalkozás új vezetése a tisztességes verseny útját választotta. (GUARDIAN)

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek