Lízingelt kocsinál hogyan igazolható a tulajdonjog?

2018. március 07. szerda - 09:10 / piacesprofit.hu
  •    

Gondot jelent a zártvégű pénzügyi lízingbe vett személygépkocsi tulajdonjogának igazolása költségtérítés elszámolásakor - gordiuszi csomó a jogi szabályozásban. A Saldo szakértői tanácsának segítségével választ adunk erre a kérdésre.

2018. január 1-től megváltozott a gépjárművek tulajdonjogának igazolása az Szja költségelszámolásával összefüggésben. Ezen időponttól a gépjármű saját tulajdonjogát a kötelező felelősségbiztosítás másolati példányának megőrzése helyett a gépjármű törzskönyvével, törzskönyv visszavonása esetén a közlekedési hatóság által kiadott igazolással igazolhatja a tulajdonjogát a magánszemély.

A zártvégű pénzügyi lízing keretében lízingelt személygépkocsi a lízingcég tulajdonában van. Ennek okán a gépjármű törzskönyvét a lízingcég magánál tartja, nem bocsátja a magánszemély rendelkezésére. Jogszabályi rendelkezés hiányában ugyanakkor problémaként merül fel, hogy a jövedelemadó szerinti „saját tulajdont” a magánszemély milyen bizonylattal tudja igazolni -– hívta fel a figyelmet szakértő partnerünk, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.

Kép: SXC

Kép: SXC

A közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet 81. § (1) bekezdésében foglaltak szerint a törzskönyv a jármű tulajdonjogát igazoló okirat, így a törzskönyv alkalmatlan a zártkörű lízingelt gépjármű használati jogának igazolására, mivel az nem a magánszemély (közeli hozzátartozó) nevére szól.

Az adóhatóság álláspontja szerint azonban e körülmény nem jelenti azt, hogy a lízingbe vevő magánszemély ne alkalmazhatná a gépjárművek igazolás nélkül elszámolható költségekre vonatkozó rendelkezéseket. Ebben az esetben ugyanis a magánszemélynek nem a gépjármű tulajdonjogát kell igazolnia, hanem azt, hogy a gépjárművet zárt végű lízingbe vette, ezt pedig a lízingszerződéssel tudja alátámasztani.

A leírtak alapján a zártvégű lízingszerződés alapján használt személygépkocsi esetében az igazolás nélkül elszámolható költségekre vonatkozó rendelkezések alkalmazásának feltétele, hogy a magánszemély rendelkezzen a saját, vagy a közeli hozzátartozója által megkötött lízingszerződéssel.

Beruházási kedvezmény: mennyi az annyi?
Mennyi lehet a kisvállalkozói beruházási kedvezmény összege az egyéni vállalkozóknál? A Saldo adószakértő írása segítségével megmutatjuk az erre vonatkozó szabályokat.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek