Lett 19 ezer új cég és ez nem rekord

2016. november 10. csütörtök - 15:13 / piacesprofit.hu
  •    

Hat százalékkal növekedett az új cégek száma Magyarországon, ezzel szeptember végéig már több mint 19 ezer új vállalkozás kezdte meg működését. A legnépszerűbb ágazat az építőipar, ahol az új cégek száma 18 százalékkal növekedett a tavalyi évhez képest. A cégmegszűnések száma még mindig nagyon magas, ezért a működő cégek száma továbbra is csökkenő tendenciát mutat.

idős férfi védőruhában

Kép:EU-OSHA

Növekedett az új cégek száma a tavalyi év azonos időszakához mérten. 2011 óta minden évben csökkent a cégalapítások száma, így az a tény, hogy az év első háromnegyed évében 5,96 százalékkal több vállalkozás alakult, mint tavaly, bizakodásra adhat okot. 2015-ben alig 25 ezer cég alakult, közülük 18,3 ezer az év első kilenc hónapjában. Idén csaknem ezeregyszázzal több, azaz 19 412 új cég kezdte meg működését. Sajnos ez a szám még mindig 15,6 százalékkal elmarad a 2014-es időarányosan közel 23 ezer új vállalkozástól.  2010 és 2015 között felére esett vissza a vállalkozás-alapítási kedv hazánkban, ám ha az mostani tendencia folytatódik, az év végét már több mint 26 ezer új céggel zárhatjuk, megfordítva ezzel az évek óta tartó negatív trendet.

Már csak alig félmillió cég van

A működő cégek száma továbbra is csökken, a harmadik negyedév végére már kevesebb, mint 520 ezer működő vállalkozást tartottak nyilván Magyarországon. A 2013. harmadik negyedéve óta több mint 36 ezerrel kevesebb a vállalkozások száma, ám még így is bőven meghaladja a válság előtti időszak 480 ezer körüli értékét. A cégtörlések volumene továbbra is magasan van, szeptember végéig 38 ezer céget töröltek a cégjegyzékből.

Kockázatos ágazatok: vendéglátás, építőipar
A kényszertörlések száma több mint harminc, a felszámolásoké közel húsz százalékkal esett vissza, derül ki a Bisnode első félévet záró elemzéséből. A csődeljárások továbbra sem gyakoriak Magyarországon, tavaly egész évben mindössze 63 ilyen eljárás indult.

„2015 vége óta csökkenő ütemben fogynak a működő cégek, ami egyfelől a növekvő cégalapítási kedvnek, másfelől a felszámolási és kényszertörlési eljárások számában történő visszaesésnek köszönhető” – világít rá Keleti József a Bisnode Country Managere. Várhatóan a vállalkozások számának csökkenése 2017-ben is folytatódni fog.

Az építőipar újra „népszerű”

A legtöbb új cég az építőiparban és a szakmai, tudományos, műszaki tevékenységet végző cégek körében alakult, ezekben a szektorokban az új cégek száma meghaladja a kétezret. Az ingatlanszektorban 24 százalékkal nőtt az új cégek száma, az év első 9 hónapjában közel 1700 ingatlanos cég kezdte meg működését, míg az építőipar új vállalkozásainak száma 18 százalékkal emelkedett. (Pedig az ágazatot az állami pénzek tartják életben.) A 2015-ös első háromnegyed év alapján még a kiskereskedelem volt a legnépszerűbb ágazat az új cégek körében, ám idén már 11 százalékkal kevesebb cég választotta a kiskereskedelmet elsődleges tevékenységének. Hasonló tendencia figyelhető meg a nagykereskedelemben is, ahol az új cégek száma 13 százalékkal mérséklődött.

A legtöbb cég továbbra is szakmai, tudományos és műszaki tevékenységgel foglalkozik, a működő cégek száma ebben a szektorban meghaladja a 86 ezret. Ugyancsak népszerű a kiskereskedelem több mint 57 ezer céggel, az építőipar 46 ezer vállalkozással, valamint a nagykereskedelem több mint 43 ezer működő céggel.

Nem biztos, hogy jó ötlet volt a haladék
Februárban 4305 társas vállalkozás szűnt meg Magyarországon, kevesebb, mint az elmúlt félév havi átlagában. Ebben segíthetett az is, hogy a kormány egy év haladékot adott a kft.-knek törzstőkésük megemelésére. A gazdaság viszont rosszul járt ezzel.