Létkérdés a hatékonyság a mezőgazdaságban

2016. december 19. hétfő - 17:01 / piacesprofit.hu
  •    

A globálisan rekord magas készletek átrendezik a mezőgazdasági árakat, a növényi termékek tartósan alacsony árszintjére kell berendezkedni. Ez azt jelenti, hogy csak nagyon tudatos, költséghatékony gazdálkodással lehet eredményesen működtetni a jövőben a gazdaságokat – hívta fel a figyelmet a K&H.

traktor mezőgazdaság

Kép:MEGFOSZ

A növényi termékek árának csökkenése tovább folytatódik, a KSH legfrissebb adatai alapján októberben 9,7%-os visszaesés történt. „A globálisan jó terméseredmények miatt soha nem voltak még ilyen magasan a készletek, így a most tapasztalható árcsökkenés ennek természetes következménye. Előre tekintve nagyon fontos azt látni, hogy ez az árcsökkenési folyamat túl fog nyúlni a jelenlegi termelési cikluson. A rekord volumenű készletszintek nemcsak most nyomják le az árakat, de már a jövő évi termelési szezonnak is hatalmas készletmennyiséggel fogunk nekikezdeni, ezért középtávon sem várható a növényi termékek árának emelkedése” – hangsúlyozta ki Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője. (Az állattenyésztésben viszont hosszú távon áremelkedésre áll a zászló!)

Már nem piszkos szakma a mezőgazdaság
Az utóbbi években a legújabb információs technológiák, mint például a robotok, okostelefonok vagy a 3D nyomtatás a hétköznapjaink mellett az agrárvilág mindennapjait is alapjaiban változtatták meg. De pontosan hogyan?

„Mindez azt jelenti, hogy a tartósan alacsony árszint mellett csak nagyon tudatos, hatékony gazdálkodással lehet nyereséget termelni: költséghatékony technológia, genetika és tudatos gazdálkodói tervezés egyaránt szükséges” – hangsúlyozta ki a szakember.

A növényi termékek árcsökkenése a takarmányárakon keresztül rövid távon kedvezően hat az állattenyésztőkre, igaz, az alacsonyabb árak várhatóan hamar beépülnek a fogyasztói árakba is. „Az állati termékek jelenlegi áremelkedése egyrészt a kínai piac kinyílásának, másrészt annak tudható be, hogy az orosz embargó miatt kieső kereslet után kezd visszarendeződni a piac, és egy új kereslet-kínálati egyensúly alakul ki. Az EU mezőgazdasági termékek kiesése miatt önállátásra berendezkedő orosz piac azonban előbb-utóbb várhatóan megjelenik az exportpiacon is, így – főleg a sertés esetében – nem várható, hogy visszatérünk a korábbi árszintekre” – mondta el Tresó István.

Kiéleződő verseny vár az agráriumra
Egyre inkább kiéleződő versenyre, hektikus időjárási jelenségekre kell felkészülniük a magyar gazdálkodóknak. A Piac & Profitnak nyilatkozó szakértők szerint az előrelátó tervezés, a piacok megszerzése és megtartása érdekében való összefogás, de mindenekelőtt a fejlesztés, a termelékenység és a hatékonyság javítása jelentheti a kitörési pontot a magyar gazdálkodóknak.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek