Lesz pénzügyi tranzakciós adó Európában

2013. július 04. csütörtök - 11:48 / piacesprofit.hu
  •    

Az Európa Parlament szerdán átfogó pénzügyi tranzakciós adó mellett foglalt állást, amely az értékpapír- és kötvényügyleteket 0,1 százalékos, a származtatott (derivatív) ügyleteket pedig 0,01 százalékos adóval terhelné a rendszert alkalmazni kívánó 11 tagállamban. Az első 3 évben (2017 januárjáig) alacsonyabb adót vetnének ki az állampapír-kereskedelemre és a nyugdíjalapokra. Az új szabályok megemelik az adóelkerülés miatti bírságot. A Parlament új jogcím-átruházási szabállyal egészítette ki a jogszabálytervezetet.

A téma parlamenti szakértője, Anni Podimata görög szociáldemokrata képviselő üdvözölte a döntést: “A Parlament állta a szavát, következetesek maradtunk. Szilárd meggyőződésünk, hogy a pénzügyi szektor ezzel az adónemmel kiveszi a részét a válságból való kilábaláshoz, és visszatérhet eredeti feladatához: a reálgazdaság pénzügyi igényeinek kielégítéséhez.”

Engedmény a kkv-knak és a nyugdíjalapoknak

Az elfogadott jelentés az Európa Bizottság javaslatát támogatva a pénzügyi eszközök széles körére: értékpapírokra, kötvényekre és származtatott ügyletekre egyaránt kiterjesztené a pénzügyi tranzakciós adót. Ugyanakkor a tőzsdére bevezetett kis- és középméretű vállalatok és a nyugdíjalapok esetében engedményeket tenne, mivel azok pénzügyi műveletei kevésbé spekulatív jellegűek.

Az adókulcs értékpapír- és kötvénykereskedelem esetén 0,1 százalék, derivatív ügyleteknél pedig 0,01 százalék. A tagállamok azonban a tőzsdén kívüli pénzügyi tranzakciókra – amelyek a tőzsdén folytatott kereskedelemnél kevésbé ellenőrzöttek és átláthatóak – alkalmazhatnak magasabb adókulcsot.

A tagállamok döntése még hiányzik
Az Európai Parlamentnek adóügyekben konzultációs szerepe van. Megállapodás a megerősített együttműködésben részt vevő 11 tagország – Ausztria, Belgium, Észtország, Franciaország, Németország, Görögország, Olaszország, Portugália, Szlovákia, Szlovénia és Spanyolország – egyetértésével jöhet létre.

Az állampapír-ügyleteket 2017. január elsejéig 0,05 százalékos adó terhelné, a nyugdíjalapok pedig ugyaneddig az időpontig 0,05 százalékos adót fizetnének az értékpapír- és kötvényügyleteik, 0,005 százalékot pedig a derivatív ügyletek után. A pénzügyi tranzakciós adó hatékonyságának értékelése során a döntésről megjelent szöveg alapján az Európai Bizottságnak külön figyelmet kell szánnia a nyugdíjalapok adókulcsára.

Drága az adó be nem fizetése

Az elfogadott szöveg határozottan drágábbá teszi az adóelkerülést, mint az adó megfizetését. A tranzakciós adó megfizetésétől teszi ugyanis függővé a jogcímátruházást, vagyis ha az értékpapír vásárlója nem fizeti be a tranzakciós adót, akkor jogilag nem válik annak tulajdonosává, és az ügylet nem teljesíti a központi elszámolás feltételeit.

Csak a név azonos
Csak nevében azonos a magyarországi tranzakciós adóval a fenti tervezet. Csak Magyarországon célozzák meg az egyszerű polgárokat érintő pénzforgalmat. Minden más országban csakis a nagy spekulációs műveletek megadóztatására törekednek – nyilatkozta korábban az EBRD vezető közgazdásza.

 

 

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek