Lesz még pályázati pénz innovációra

2016. július 19. kedd - 08:09 / piacesprofit.hu
  •    

A „Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés” VEKOP-felhívások kerete is kimerült, a fejlesztési igényt mutatja, hogy ez már a harmadik pályázat ezen a területen, amit felfüggesztettek. Szerencsére hamarosan újabb felhívások jelennek meg.

innováció

Kép:Pixabay

A termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés rendkívül népszerű cél a Közép-magyarországi régióban működő kkv-k körében. Ezt mutatja az ilyen irányú felhívások gyors keretösszeg-kimerülése is – hívta fel a figyelmet a vallalkozokhitele.hu.

Még idén nyáron új pályázatokat hirdet meg a kormány

A keretek emelése mellett új K+F+I pályázatokat is beillesztett a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) fejlesztési tervébe a kormány, a tervek szerint a GINOP-keret 296 milliárd forintos megemelésével 7 új pályázati felhívás megjelenésére számíthatunk majd.  Az új forrásokból 180 milliárd forintot kutatás-fejlesztési célokra szán a kormány, így összesen 438,6 milliárdra pályázhatnak az innovatív vállalkozások 2016 decemberéig.

A katásoknak sem kell félniük a pályázatoktól
A 2017-es adócsomag módosításai növelhetik a vállalkozási kedvet, több kisebb pozitívumnak is örülhetnek a kisvállalkozók, és talán a pályázási kedv is fellendülhet. Fontos változás például, hogy a kisvállalkozók tételes adóját fizetőknek (katásoknak) nem számít bevételnek a pályázatokon elnyert pénz.

Még a nyár folyamán két új pályázat meghirdetését tervezi a kormány. A „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása hiteltermékkel kiegészítve” című felhívás értelmében 15 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra és 15 milliárd forint kedvezményes hitelre lehet majd jelentkezni.

A „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében” című pályázat esetében pedig 55 milliárd forint vissza nem térítendő és 28 milliárd forint visszatérítendő forrásra számíthatunk majd.

Az eddigi lehetőségek a vártnál hamarabb kimerültek

A májusban megjelent „Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés” című VEKOP-felhívás keretösszege 6 milliárd forint volt és az eredeti tervek szerint a kérelmeket 2018. június 13-ig lehetett volna benyújtani, ám a források máris felhasználásra kerültek.

A hasonló fejlesztési területeket célzó, de a felzárkózó régiók számára kiírt GINOP pályázatok pedig még korábban kimerültek, a felhívást április 15-én függesztették fel, annak ellenére, hogy az eredeti beadási határidő 2017. december 14. volt.

Ez a két példa jól mutatja, hogy továbbra is nagy igény van a kutatás-fejlesztési forrásokra, ha pályázni szeretne, ragadja meg a nyáron adódó lehetőségeket!

Irány pályázni, gyorsan kipörögnek a pénzek!
Még bőven van a vállalkozásoknak pályázati lehetőség, de gyorsan fogynak a pénzek. A jövő év közepéig kiírják a 2020-ig tartó időszak uniós forrásait, úgyhogy aki még nem kezdte meg a projektje előkészítését, itt az ideje, hogy ezt megtegye – hívták fel a figyelmet a szakemberek a Piac & Profit konferenciáján. Összefoglaltuk a legfontosabb kiírásokat és tudnivalókat!

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek