Lesz élet az új földtörvény után is

2014. március 13. csütörtök - 08:06 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Május elsején lép életbe az új földtörvény, amely szerint csak földművesek vásárolhatnak termőföldet. A korlátozások következtében felpörgött a termőföldpiac, de szakértők szerint a törvény életbe lépése után is jó lehetőségek állnak a gazdálkodók előtt.

Jó lehetőség az árak stabilizálódása és az NHP a termelőknek – Kép: SXC

Azoknak, akik megfelelnek az új földforgalmi törvény rendelkezéseinek, érdemes a május 1-jét követő időszakra halasztaniuk vételi ügyleteiket. A termőföld adásvételére vonatkozó előírások szigorodásának hatására ugyanis a termőföldárak – az elmúlt három év 20-30 százalékos emelkedését követően – várhatóan stabilizálódni fognak. A MNB Növekedési Hitelprogramja (NHP) második szakaszában pedig az őstermelők és családi gazdálkodók a piacinál kedvezőbb feltételek mellett szerezhetnek hitelt termőföldvásárlásra is – hangsúlyozták az OTP Bank szakértői. (A földforgalmi szabályozás is változott.)

Nem egészen két hónap múlva jár le a külföldiek termőföld-vásárlási moratóriuma Magyarországon, s lépnek hatályba ezzel összefüggésben az új földforgalmi törvény tulajdonszerzési szabályai. A legfontosabb rendelkezések közé tartozik, hogy május 1-jét követően 1 hektárnál nagyobb termőföldet csak azok a – földművesnek minősülő – magyar vagy európai uniós állampolgárságú természetes személyek vásárolhatnak, akiknek mezőgazdasági vagy erdészeti képzettségük van, vagy legalább három éve mező- vagy erdőgazdasági tevékenységet folytatnak Magyarországon, vagy legalább 25 százalékban a tulajdonukban álló, itt bejegyzett mezőgazdasági termelőszervezet tagjai. Szintén befolyásolja a piaci viszonyokat, hogy a határidő lejárta után a termőföld eladásakor az elővásárlási jog első helyen az államot illeti. Ezt követi a sorban a földet legalább három éve használó szomszéd vagy helyben lakó földműves és a helyben lakót követően az, akinek a lakhelye, illetve üzemközpontja olyan településen van, amely a vételi ügyletnek helyet adó település határától legfeljebb 20 kilométerre fekszik. A téma részletes hátterét itt olvashatja!

Földet vettél volna? Nem fogsz!
Az alkotmányozáson kívül kevés törvénytervezetet kísért annyi indulat, mint a földtörvényt, ami nem is csoda, hiszen a jogszabály gyakorlatilag kizárja a magyar állampolgárok túlnyomó részét a földvásárlók köréből.

Felpörgött a földpiac

Az újonnan életbe lépő korlátozások miatt sokan előrehozták vásárlásaikat, amelynek következtében erős keresleti piac alakult ki a termőföld-adásvétel területén. „Ezt igazolja, hogy a regionális termőföldárak hiába emelkedtek 20-30 százalékkal az elmúlt három évben, a termőföld-vásárlási ügyletek száma folyamatosan szaporodott” – emelte ki a tapasztalatokat banki oldalról Szabó István igazgató.

Ezzel szemben a pénzintézet szakemberei szerint mindazoknak, akik eleget tudnak tenni az új földforgalmi törvény tulajdonszerzési rendelkezéseinek, érdemes a május 1-jét követő időszakra ütemezni vásárlásaikat. „A magyarországi termőföldárak az elmúlt időszak dinamikus emelkedése ellenére még mindig jelentősen elmaradnak az európai uniós átlagtól. A potenciális vásárlói kör leszűkülése következtében pedig a piaci árdinamika várhatóan mérséklődni fog. Ezt a termőföldárak stabilizálódásában lehet majd tetten érni” – hangsúlyozta az OTP Bank Agrár Ügyfélkapcsolati Főosztályának vezetője. Ezzel párhuzamosan a szakember szerint a lokális piaci különbségek várhatóan felerősödnek. Földvásárlási szándék esetén célszerű lesz tehát az eddiginél is jobban feltérképezni a helyi viszonyokat.

Így készüljünk hitelt felvenni, hogy meg is kapjuk
Minden vállalkozó felkapta a fejét az MNB 2,5%-os hitelének a hallatán, mégis nagyon kevesen tudták megszerezni ezt a forrást. A Piac & Profit szakértője segít, hogyan készüljünk, hogy nagyobb eséllyel lehessen sikeres a kérelem.

Az NHP jó finanszírozási lehetőség

Finanszírozási oldalon új lehetőséget jelent, hogy az MNB Növekedési Hitelprogramja (NHP) második szakaszában január 1-je óta az őstermelők és családi gazdálkodók termőföld vásárlására is igényelhetnek hitelt. Az NHP 2 kedvezményes hitelkonstrukciói idén egész évben nyitva állnak a vállalkozások előtt. Ez jobb tervezhetőséget és felhasználhatóságot biztosít az érintetteknek. A program részeként a közvetítő pénzintézetek által kínált 2,5 százalékos hitelkamat pedig a piacinál kedvezőbb feltételeket biztosít a földvásárlást fontolgató őstermelők és családi gazdálkodók számára. (A hitelprogram forrásaihoz most új feltételekkel, egyszerűbben juthatnak hozzá a vállalkozások!)

„A megvásárolni szándékozott föld, és a legmegfelelőbb finanszírozási konstrukció kiválasztása során viszont érdemes minden eddiginél körültekintőbben tájékozódni a pontos feltételekről. Így például a hitelszerződések megkötése szempontjából fontos, hogy az ügyletek átlagos átfutási ideje 90–120 napról akár 160–180 napra is nőhet az új szabályozás következtében” – hívta fel a figyelmet Szabó István.

Továbbra is elemzi az Európai Bizottság a magyar földtörvényt

Az Európai Bizottság továbbra is elemzi a magyar földtörvényt, és még nem jutott el a következtetések levonásáig – közölte Michel Barnier belső piaci EU-biztos hivatala. A Kurier című osztrák napilap keddi internetes cikke szerint Andrä Rupprechter osztrák mezőgazdasági miniszterhez intézett levelében Barnier azt írta, attól lehet tartani, hogy a magyar földtörvény uniós jogot sérthet, ezért az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény „megteszi a szükséges lépéseket”. Michael Spindelegger osztrák pénzügyminiszter az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva az osztrák álláspont megerősítéseként értékelte „egy kötelezettségszegési eljárás esetleges megindítását”.

Ezért kellene a magyar föld a nyugati befektetőknek
A régióban vezetjük a földárak tekintetében a listát, ám ha nyugatra tekintünk, ott brutális különbségek mutatkoznak a hektáronkénti ár tekintetében. Nem véletlen, hogy a nyugati szomszédok szívesen vennék a magyar birtokokat, jó befektetés ez.

Az új magyar földtörvény értelmében ugyanis a haszonbérleti szerződések, amelyeknél a külföldi gazdák előre kifizették a bérleti díjat, a zsebszerződésekhez hasonlóan érvénytelenek, és 2014. májusig meg kell szüntetni őket. Andrä Rupprechter osztrák agrárminiszter szerint a törvénymódosítás gondot okoz, ugyanis 2001-ig a haszonélvezeti szerződések legálisak voltak Magyarországon, a haszonélvezeti jogot a telekkönyvbe is bejegyezték.

Barnier hivatala azonban – Chantal Hughes szóvivő nevében – szerdán az MTI érdeklődésére azt válaszolta, hogy továbbra is a magyar jogszabály elemzéséről szóló korábbi közlésük van érvényben. Barnier biztos említett levele is ezt tartalmazza, és azt „nem lenne helyes az osztrák álláspont megerősítéseként értelmezni” – közölte a hivatal.

A magyar földtörvény a magyar érdekeket védi, és kiállja az uniós próbát – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, hangsúlyozva, hogy az Európai Bizottság sem csalhatatlan. A miniszter szerint egy osztrák gazda is spekulál akkor, ha otthon nem boldogul, egy másik országban – ez esetben Magyarországon – próbál szerencsét, és a magyar törvényeket próbál „kijátszani”. Fazekas Sándor kiemelte: „a magyar föld magyar ügy, és nem fogjuk engedni, hogy törvénytelen ügyletekkel jusson valaki földhöz”. A miniszter szerint pontosan tisztázni kellene, hogy a Ausztriának mi a problémája a földtörvénnyel: eddig a haszonélvezetet kifogásolták, most pedig a haszonbérleti szerződéseket.

 

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek