Lesz egy-két meglepetés az EKAER-ben is

2016. november 08. kedd - 06:06 / piacesprofit.hu
  •    

A néhány napja nyilvánosságra hozott új adószabályok több ponton változásokat hoznak az elektronikus árukövetési rendszer (EKAER) szabályozásában is. Az RSM Hungary szakértőjének segítségével bemutatjuk a főbb változásokat!

Az október végén bejelentett új, 2017-es adótörvény módosítások nem hagyták érintetlenül az elektronikus árukövetési rendszer (EKAER) szabályozását sem. Az adókijátszás elleni hatósági fellépés részeként módosulnak a kockázati biztosítékadási kötelezettségre vonatkozó szabályok. Az „új EKAER szereplők”, részére – akik az EKAER bejelentési kötelezettség szempontjából inaktív adózónak minősülnek – legalább 180 napig, de legalább az első 10 EKAER bejelentésig terjedő biztosítéknyújtási kötelezettséget ír elő, függetlenül adózó minősítésüktől. A javaslat alapján új kötelezett / új EKAER szereplő az a vállalkozás, amely tárgyévben és az azt megelőző két évben nem tett EKAER bejelentést és vagy áfa bevallást nem nyújtott be, vagy adószám felfüggesztés hatálya alatt állt – hívta fel a figyelmet Fekete Zoltán Titusz az RSM Hungary adómenedzsere legfrissebb blogbejegyzésében.

teherautók parkolnak

Kép:WebEye

Az állami adó- és vámhatóság által a termék azonosságának biztosítása érdekében történő hatósági zár alkalmazásával összefüggésben új jogorvoslat kerül bevezetésre. A jövőben a hatósági zárral érintett, vagy az, akinek jogát, jogos érdekét a zár alá vétel érinti, 8 napon belül panasszal élhet a hatósági zár alkalmazásával szemben.

2017-től megjelenik a hatósági felügyelet, mint új jogintézmény. Azon áruk vonatkozásában ahol EKAER vagy egyéb helyszíni ellenőrzés során hitelt érdemlő okirat nem áll rendelkezésre, az adó- és vámhatóság hatósági felügyelet keretében a zár alá vételt vagy az áru elszállítását alkalmazhatja. Az állami adó- és vámhatóság a hatósági felügyelet elrendeléséről végzést hoz, a végzést hirdetményi úton közli. A módosítással a vélelmezhetően jogsértéssel érintett áru címzettjének, az áru beszerzése körülményeinek, a felette rendelkezési joggal bíró személynek a kiléte tisztázható, a hatósági felügyelet alá vont áru elidegenítése, elszállítása megakadályozható, a szankciók, illetve költségek kielégítése biztosítható.

A megbízható gazdálkodóknak az EKAER is egyszerűbb
Még inkább megéri a vámszabályok szerint tisztességesnek, ún. engedélyezett gazdálkodónak lenni. Ugyanis az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerben (EKÁER) is könnyít a tisztességes, az egész EU területén megbízhatónak minősülő engedélyezett gazdálkodó kötelezettségén. Már ma lényegesen kevesebb adat megadásával kérhet közúti fuvarjaira EKÁER számot.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek