Lejárt a munkáltatói szja-bevallások kora

2018. március 20. kedd - 08:05 / piacesprofit.hu
 •    

Jól tervezett a NAV, legalábbis a kapacitásaival biztosan, mert az idei évben az szja bevallás tervezetek a vártnál két héttel korábban elkészültek és már megtekinthetőek az ügyfélkapu eSZJA oldalán. Most az adózókon a sor, az ő feladatuk ellenőrizni, javítani és jóváhagyni a tervezetet.

Tekintettel arra, hogy még tanuljuk az új rendszert, illetve vannak változások is az előző évhez képest, az alábbiakban Tóth-Mihályi Zsuzsanna, az ABT Treuhand csoport szakértőjének legfrissebb blogbejegyzése segítségével összefoglaltuk az adóbevallási tervezetekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat és szabályokat.

Feltűnt valakinek, hogy mikor januárban megkaptuk a kifizetői igazolásokat, nem kellett nyilatkozni, hogy kérünk-e munkáltatói szja bevallást? Ennek oka, hogy ettől az évtől ez a lehetőség megszűnt: vagy a NAV tervezete lesz a bevallásunk, vagy önadózunk, azaz magunk töltünk ki egy 17SZJA nyomtatványt.

Close up of female accountant making calculations. Savings, finances and economy concept

Kép:Fotolia

Már majdnem mindenkinek tervez a NAV

A 2017-es évre már adószámos magánszemélyeknek és az őstermelőknek is készül tervezet. Annyi különbséggel, hogy az ő tervezetük nem válik jóváhagyás nélkül végleges bevallássá, míg a többi adózó esetében akkor is végleges bevallás lesz a tervezetből, ha az adózó meg sem nyitja azt.

Hogy juthat el a tervezet az adózóhoz?

Ügyfélkapun megtekinthető, aki még nem nyitott ügyfélkaput, az sem maradt le semmiről, ha május 21-ig elintézi, akkor nála is meg fog jelenni a tervezet.

Ügyfélkapus regisztráció hiányában, március 19-ig az alábbi módok valamelyikén kérhető a papíralapú tervezet postázása:

 • SMS-ben 06-30/344-4304 telefonszámon az adóazonosító jel és a születési dátum megadásával
 • papíralapon vagy a „Kérelem az adóbevallási tervezet papír alapon történő átvételéhez” nyomtatvány kitöltésével vagy kötetlen formájú levélben
 • NAV ügyfélszolgálaton telefonon vagy személyesen

Március 19. után csak személyesen kérhető az illetékes NAV ügyfélszolgálaton, hogy a papíralapú tervezetet postázzák a magánszemély részére.

Több tízmilliárd forintról dönthetnénk – de nem tesszük
Az eSZJA bevallási rendszer bevezetésével megcsappant az 1+1 százalékos felajánlások összege. Statisztikák szerint a jogosultaknak csupán 50-60 százaléka nyilatkozik, s ezzel több 10 milliárd forint sorsának irányításáról mondanak le a magyar adófizetők.

1+1% felajánlás

Sajnos a tavalyi évben kevesebben ajánlották fel az adójuk 1%-át, pedig biztosan mindannyiunk ismeretségi körében van olyan egyesület, alapítvány, akinek jól jönne a támogatás. A rendelkezés akár kötetlen formában is megtehető, nem szükséges, hogy az SZJA bevallás része legyen, csak az a fontos, hogy a nyilatkozat május 22-ig érkezzen meg a NAV-hoz. Arra is van lehetőség, hogy a munkáltató összegyűjtse a nyilatkozatokat és egyben postázza azokat. Változás az előző évhez képest, hogy a 2018-ban tett egyházi nyilatkozat visszavonásig érvényes.

Mi a teendő a tervezettel?

 • Az adózó feladata, hogy gondoskodjon arról, hogy valamilyen formában meg tudja nézni a tervezetét az előbb felsorolt módok valamelyikén.
 • Ha megvan a tervezet, akkor elő kell venni a munkáltatótól kapott igazolást, az adókedvezményeket igazoló papírokat, illetve minden az adózást érintő papírunkat 2017-re vonatkozóan.
 • Ezután össze kell vetni a tervezeten szereplő számokat az igazolásokkal, ha minden egyezik akkor jóváhagyható a bevallás. Ha nem egyezik vagy még van egyéb jövedelmünk is akkor valamilyen módon javítani kell a tervezet, ügyfélkapun azonnal javítható, ha papíralapú a tervezet, akkor egy 17SZJA nyomtatványt kell kitölteni és elküldeni.
 • Ha olyan jövedelmünk van, amit nem tartalmaz a tervezet (nem kifizetőtől származik), akkor meg kell állapítanunk az adókötelezettséget és ezt is fel kell tüntetnünk a bevallásban. Ilyen jövedelem lehet pl. ingatlanbérbeadás, ingatlan értékesítés, külföldi jövedelmek, befektetésekből származó jövedelmek.
 • Ha fizetendő adónk van, fizessük be május 21-ig, ha visszaigényelhető adónk van rendelkezzünk a kiutalásról minél előbb.
 • Nyilatkozzunk az 1+1%-ról.
 • Nyomtassuk ki a bevallást és a dokumentumokkal együtt őrizzük meg 2023.12.31-ig.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek