Legkésőbb jövőre már jó lesz

2011. január 27. csütörtök - 10:31 / MTI
  •    

Az elmúlt évek pesszimizmusa kezd alábbhagyni a magyarországi  mikro-, kis- és középvállalkozói szektorban, és egyre több cég véli úgy, hogy kilátásaik javulni fognak a közeljövőben - közölte legutóbbi felmérése alapján a BellResearch kutató- és tanácsadócég csütörtökön.

A megkérdezett mintegy ezer cég döntéshozói továbbra is a körbetartozást látják a legnagyobb problémának, de míg egy évvel korábban 91 százalékuk, most 85 százalékuk említette kritikus jelenségként a körbetartozást. Javulást az árbevételek tervezhetősége, hiszen korábban tízből hét, mostanra viszont tízből hat vállalkozás pénzügyi vezetője nevezte meg problémaként a cég ingadozó árbevételét. A hitelezést tekintve a mikro-, kis- és középvállalatok 15 százalékának jelent problémát a törlesztés míg egy éve 28 százalék volt az arány.

A vizsgált cégek 6 százaléka semmilyen mértékben nem szenvedte meg a válságot, ezek többségében az agráriumból kerültek ki. A válság végének várható idejét illetően a vállalkozások vezetőinek negyede-ötöde bizonytalan, és nem tudott érdemi választ adni. A véleményt alkotók kétötöde viszont úgy gondolja, hogy saját cége az iparáguk egésze legkésőbb 2012-ben kilábal a válságból. (2011 januárjában az üzleti szférán belül kisebb-nagyobb mértékben minden ágazatban erősödött az optimizmus.)