Lebegtetik, hogy mi lesz a vasárnapi vásárlással

2016. november 09. szerda - 12:27 / PP/MTI
  •    

A kormánynak nincs szándéka hozzányúlni az üzletek nyitvatartásának kérdéséhez, de ez még nem jelenti azt, hogy parlamenti képviselők ne élhetnének különböző kezdeményezésekkel - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán az Európai Kereskedelmi Nap ünnepségén. Vagyis bármi lehet.

bevásárlókocsi

Kép:SXC

A nemzetgazdasági miniszter Demján Sándor beszédében elhangzottakra reagált, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnöke szerint szakmaiatlan, hozzá nem értő vita folyik a kereskedelmi dolgozók két szabad hétvégéjéről, az intézkedés elsősorban a kisboltok ellen irányulna, és érdekképviseletként tiltakoznak a jelentős forgalomkiesést és kárt okozó szabályozás ellen. Varga Mihály hangsúlyozta: a kormány a vasárnapi boltbezárás kérdését megvitatta, rendezte, miután kiderült, hogy sokan ragaszkodnak a hétvégi vásárlási lehetőséghez, szokáshoz.

A kisebbik kormánypárt viszont úgy néz ki, továbbra sem tudja elengedni a vasárnapi boltzárat. A KDNP sajtóértesülések szerint két szabad vasárnapot adna minden kereskedelmi dolgozónak és nyolc órában maximálná a vasárnapi munkavégzést. A hírek szerint év végéig beterjesztik az erről szóló javaslatot. A párt legutóbbi „vasárnapos” ötlete komoly károkat okozott. A 2014-ben megszületett vasárnapi zárvatartásról szóló szabály esetén a kormány kénytelen volt meghátrálni, vagy egy roppant kellemetlen eredményekkel kecsegtető népszavazással kellett volna szembenéznie.

Hogy mennyi kárt okozott, azt nehéz felmérni. A KSH adatai szerint több ezer álláshellyel kevesebb lett a kiskereskedelemben. Bár a főállásban dolgozók az egyre komolyabb szakemberhiány miatt szinte biztos, hogy találtak új munkahelyet, azok a főleg kismamák, kisgyermekes szülők, és diákok, akik félállásban, vagy más rugalmas foglalkoztatási formában voltak alkalmazottak, valószínűleg rosszul jártak az intézkedéssel.

A kormány indoklása, miszerint a legkisebb boltoknál csapódna le a vasárnapi plusz forgalom, látványosan megbukott, a vásárlói szokások kényszerű átalakításával ugyanis éppen ezek az üzletek jártak a legrosszabbul.