Lakáshitel vállalkozóként? Így kaphat!

2016. december 09. péntek - 13:30 / piacesprofit.hu
  •    

Változást hoz a vállalkozók életében a következő év. Némiképp csökkennek a munkáltatói terhek is, de az új adócsomag igazán a katások számára jó hír. Mit jelent ez egy hiteligénylésnél? Mire kell figyelni? Mire számíthatnak a katás vállalkozók 2017-ben? A Bankmonitor szakértői elmondják!

Az utóbbi években szigorodtak a hiteligénylés feltételei mind jövedelem elfogadás, mind ingatlan terhelhetőség szempontjából. Jobban megnézik kinek, mennyi lakáshitelt adnak. Alkalmazott, vagy vállalkozó? Jövedelmet minden esetben igazolni kell. A mindenkori minimálbér igazolása alapfeltétel, de ez elég alacsony hitelösszeghez elég.

A minimálbér az csak minimálbér, függetlenül attól, hogy egyébként jól menő vállalkozó-e az igénylő, vagy valóban minimálbérért dolgozik.

Ha valaki vállalkozó, van mód és lehetőség javítani a hitelképességen. Meg lehet emelni a saját bért, persze ennek a negatív hozadékával is számolni kell. Adózási formát is lehet váltani, ha szükséges.

pénz hullik az égből euró

Kép:Fotolia

Kata

Most már biztos, hogy 2017-ben az eddigi 6 millió forintról 12 millió forintra emelik a KATA bevételi értékhatárát. (Sok más változás is van, itt olvashat róla.)

Ha valaki áfa körös, akkor azonban arra is figyelni kell, hogy az alanyi áfa mentességet 8 millió forintos bevételig lehet kihasználni. Amennyiben a jövő évi bevétel nem éri el a 12 millió forintot, de meghaladja a 8 milliót, akkor a vállalkozás ugyan katás, viszont az áfát meg kell fizetni. Ezt természetesen a NAV felé is be kell jelenteni, valamint a következő két évben nem választható az alanyi adómentesség. Az áfa törvény alapján adómentes tevékenységet végzőkre nem vonatkozik a 8 milliós határ.

Továbbra is megmarad azonban az a szabály, miszerint a NAV az éves árbevételből eleve 40%-ot levon és csak a maradék 60 százalékot tünteti fel a NAV jövedelemigazoláson. Ezért nem mindegy, hogy mekkora árbevétellel számolunk valójában egy hiteligénylésnél! Használja az alábbi kalkulátort az aktuális lakáshitel lehetőségek áttekintéséhez:

 

12 millió forint éves árbevétel esetén a NAV által is leigazolt jövedelem 7,2 millió forint lesz 2017-re. Ezt az igazolást azonban majd csak 2018-ban lehet felhasználni, amikor a 2017-es üzleti év lezárásra került.

Ez még így is tisztességes jövedelem lesz egy hitelfelvételhez.

7 életmentő tanács céges hitelfelvételhez
A magyar vállalkozók döntő része kevésbé látja azokat a – sok esetben – nagyon egyszerűen alakítható tényezőket, melyek érdemben befolyásolják cégük hitelképességét. Itt talál néhány, forintra – pontosabban fogalmazva – hitelre váltható tanácsot céges hitelfelvételhez.

A törvényi szabályozás értelmében ennek a jövedelemnek akár a 60%-a is hiteltörlesztésre fordítható. A legtöbb bank azonban a nettó jövedelem40%-át engedi hiteltörlesztésre költeni. Így akár 240 ezer forintos törlesztőrészletet is be lehetne vállalni.

Eva (egyszerűsített vállalkozói adó)

Evás vállalkozások esetén általánosságban elmondható, hogy az adókkal csökkentett árbevétel 1/12 részének az 50- 80%-át veszik figyelembe elfogadható jövedelemként. Elég tág határok között mozgunk! A banki gyakorlat elég eltérő az evás jövedelmekkel kapcsolatban.

További lehetőségek

Lássunk néhány speciális esetet, mit érdemes még átgondolni, ha vállalkozóként vennénk fel lakáshitelt!

Árbevételből generált jövedelem

Árbevételből is van lehetőség jövedelmet kimutatni, feltéve, hogy legalább a minimálbért egyébként igazolni tudjuk. Egyszerűbb esetben az árbevétel 1/12-ének 50%-a vehető figyelembe, megszorozva a céges tulajdoni hányaddal. Persze nagyon megnézik azt is, hogyan prosperál a cég.

Osztalék

Osztalékot is elfogadnak egyes bankok jövedelemként, de ezt 2 évre visszamenőleg kell igazolni NAV jövedelemigazolással és Szja bevallással alátámasztva. Alig-alig van olyan pénzintézet, ahol elegendő egy évre vonatkozó osztalékot igazolni.

Közeli hozzátartozó cége a munkáltató

Ebben az esetben is ugyanazokat a dokumentumokat kell beszerezni, mintha a saját cégben dolgoznánk. Többek között NAV köztartozás igazolás a cégről, a hiteligénylőről és persze NAV jövedelemigazolás.

Frissen alapított cég

Hitelfelvételkor nagyon körültekintőnek kell lenni, különösen, ha nem túl hosszú múltra (néhány hónap) tekint vissza a vállalkozás. Saját vállalkozásból igazolt jövedelemnél elvárás, hogy a vállalkozás minimum egy éves legyen és rendelkezzen legalább egy lezárt TELJES üzleti évvel. Vagyis, egy január 10-én alapított cég nem tud egy teljes üzleti évet igazolni az adott évre. Itt is vannak kivételek, de nagyon kevés bank tudja ezt a helyzetet kezelni.

 

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor