Külföldi kamarákkal támogatná a duális képzést a kormány

2016. április 06. szerda - 08:12 / PP/MTI
  •    

Tovább erősítené a külföldi kamarákkal való együttműködést a duális képzésekben a kormány. A szakemberhiány legjobb orvosságának tűnő duális képzés egyszerűbbé is vált.

elegáns férficipő és sportcipő

Kép:PP archív

Odrobina László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára a Swisscham Hungary Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara és együttműködő partnerei, egyebek között a Joint Venture Szövetség, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara által rendezett konferencián elmondta: az év elejétől a duális képzésben számos egyszerűsítést vezettek be.

Ezek egy része azt teszi lehetővé, hogy a cégek, amelyek eddig pályázat útján jutottak hozzá a duális képzésben szerezhető állami támogatáshoz, most a költségeket egyszerűen levonhatják a szakképzési hozzájárulásukból. Ha a költségek a fizetendő szakképzési hozzájárulást meghaladják, akkor még forrást is igényelhetnek a Nemzeti Foglalkoztatási Alaptól – mutatott rá az NGM helyettes államtitkára.

A helyettes államtitkár a duális képzés legnagyobb előnyének nevezte, hogy azon a téren ad jelentős szakmai többletet, ahol a munkáltatók eddig hiányt szenvedtek, vagyis az “életszerű körülmények között” végzett szakmai gyakorlat terén. Az állami szabályozással azt szeretnék segíteni, hogy a vállalkozások minél inkább részesei legyenek a gyakorlati képzésnek – fejtette ki. Az új szabályok része az is, hogy míg korábban a tanműlyek fejlesztéséhez kapcsolódó beruházási támogatásra pályázni kellett, most ezt “automatikusan” igényelni tudják a cégek – mondta a helyettes államtitkár.

Odrobina László elmondta: a kis- és középvállalkozások számára új lehetőség, hogy a duális képzésben résztvevő oktatók bérét elszámolhatják, és emellett az is előnyt jelent, hogy a kizárólag képzési célú tanműhelyek fenntartására is igényelhető támogatás.

Az NGM helyettes államtitkára szerint a duális képzés növekvő népszerűségét mutatja, hogy a gazdálkodó szervezetek és a tanulók által kötött tanulószerződések száma egyre nő, a demográfiai okokból csökkenő tanulólétszám és a gazdasági válság ellenére a 2010. évi több mint 52 600 tanulószerződésről 2015 végére a számuk meghaladta az 54 200-at.

Palkovits László felsőoktatásért felelős államtitkár korábban azt nyilatkozta, azt szeretnék, ha 2020-ra tízezer hallgató tanulna duális képzési rendszerben.

A duális képzés még a cégen belüli generációs különbségek leküzdésében is segíthet.

 

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor