Közösségi oldal számláknak?

2015. augusztus 04. kedd - 08:26 / piacesprofit.hu
  •    

Néhány napja jött a hír, hogy a vállalkozások számlázási rendszereit is a NAV-hoz kapcsolná a kormány. Szakértőnk szerint ez segítheti a tisztességes cégeket.

Kép: Pixabay

Az online kasszák és az EKÁER után még nagyobb léptékű ellenőrző megoldáson dolgozik a kormány: azt elemzik, miképpen lehetne összekapcsolni a vállalkozások számlázási rendszereit az adóhivatallal.

Az igazán izgalmas kérdés az Hertay Ákos ügyviteli specialista szerint, hogy a kapott adatokból milyen következtetéseket von majd le az adóhatóság, mert pusztán a kiállított számlák alapján talán csak az evásoknál lehet adót számolni. Ha például a vállalkozás pénzforgalmi elszámolású, akkor lényegtelen, mikor állította ki a számlát, a bevétel megszerzésének időpontjában keletkezik az adófizetési kötelezettsége. Vagy ha mondjuk egy áfás cég társasági adó hatálya alá tartozik, a bejövő számlák hiányában a fizetendő adó kiszámolása kivitelezhetetlen.

Akik az adó elkerülésre hajtanak, úgyis inkább a bejövő költségszámlák gyűjtögetésében érdekeltek. De ha már a leleményes vállalkozók gyűjtögető életmódjáról esett szó: a számla mellé így sem látszik majd semmilyen szerződés, teljesítésigazolás, pedig adott esetben ezt is nézné egy revizor. Nem beszélve arról, hogy mindig a sumákolós ügyek vannak a legprecízebben körbepapírozva.

Ez az egész egy dologra lehet jó – mondja a szakértő: lehet, hogy a magyar adóhatóság titokban megvette a tavaly bezárt iWiW kapcsolatiháló-elemző és -megjelenítő rendszerét, és a kapott adatokat betöltve azonnal szembeugranak majd a számlázási láncok, amelyek célzott ellenőrzésével, felszámolásával pont a tisztességes vállalkozókat segítenék.

Felhívja a figyelmet arra is, hogy ha meglesz az új szabály, mindazoknak fejleszteniük kell majd a számlázóprogramjukat, akik nem valamilyen szolgáltatásként igénybe vett verziót használnak.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek