Közös kínai-magyar magántőkealap jöhet létre

2017. november 28. kedd - 11:27 / piacesprofit.hu
  •    

Létrejött a Kínai–Közép-Kelet-Európai Bankközi Szövetség Megalapítását Szolgáló Együttműködési Megállapodás, amelyben a tagállamok fejlesztési bankjai szoros együttműködésre törekszenek. Ennek kereteiben az MFB Invest Zrt. és a kínai tulajdonban álló Chi Fu Investments szándéknyilatkozatot írt alá közös magántőkealap létrehozására

A Kínai–Kelet-Közép-Európai Együttműködési csúcstalálkozó (16+1) központi elemeként létrejött a Kínai–Közép-Kelet-Európai Bankközi Szövetség Megalapítását Szolgáló Együttműködési Megállapodás, amely a közép-kelet-európai régió fejlesztési intézményeit tömöríti. Az együttműködés keretében zajló közös munka minden évben másik résztvevő ország fejlesztési intézményének elnöksége alatt zajlik majd. Fontos diplomáciai és üzleti siker, hogy a sort a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) elnöksége nyitja meg.

A China Development Bank (CDB) 2015-ben tett javaslatot a Kínai – Közép-Kelet-Európai Bankközi Szövetség létrehozására. A Kína és 16 térségbeli ország között már létező együttműködés alapján a szervezetbe az adott országok fejlesztési bankjait, intézményeit hívták meg a gazdasági-pénzügyi együttműködés erősítése, valamint további üzleti alapú együttműködési lehetőségek kidolgozása érdekében.

Budapestet is elérte az új életre kelt történelmi selyemút
Budapestre érkezett a kínai Changsa tartományból az első, 41 vagonból álló konténervonat, amely Kína hagyományos Selyemútvonalán jött, és közel 20 magyar és nemzetközi vállalat kereskedelmi termékét szállította.

Az előkészítő folyamat lezárásaként az együttműködési megállapodás az MFB és a CDB aláírásával vált teljessé november 27-én. A konzultatív szervezet egyéves elnökségi feladatait annak az országnak a fejlesztési intézménye látja el, amelyik a Kína, valamint a közép- és kelet-európai országok éves rendszerességű vezetői találkozójának házigazdája volt, így a sort az MFB elnöksége nyitja meg. A tisztség a fejlesztési intézmények munkájának összehangolása mellett ráirányítja a figyelmet a hazai fejlesztési prioritásokra, az MFB magyar gazdaságban betöltött szerepének fontosságára is. A tervek szerint Budapesten nyílik egy koordináció központ is, amely az operatív irányításban nyújthat segítséget CDB számára.

A megállapodás keretein belül a tagállamok fejlesztési bankjai szoros együttműködésre törekszenek: nemcsak eddigi fejlesztési tapasztalataikat osztják meg, de fontos szerepe van a jövőbeni közös lehetőségek kihasználásának is. A megállapodás révén a fejlesztési intézmények összehangoltan térképezhetik fel a beruházásokhoz és közös projektekhez szükséges pénzügyi és pályázati eszközöket és mód nyílik a források felhasználási irányának meghatározására is.

Jönnek az új tőkealapok
Felpezsdülhet a kockázati tőkepiac: a kormány meghosszabbította a Széchenyi Tőkebefektetési Alap (SZTA) kihelyezési időszakát, megemelte alaptőkéjét, és két vadonatúj alap is indul összesen 28 milliárd forintnyi keretösszeggel. Dr. Csuhaj Imrével a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. elnök-vezérigazgatójával beszélgettünk.

Közös magántőkealap jöhet

A Budapesten zajló tárgyalások mellett szándéknyilatkozatot írt alá a Magyar Fejlesztési Bank tulajdonában álló MFB Invest Zrt. és a kínai tulajdonban álló Chi Fu Investments, melynek értelmében a felek kifejezték szándékukat egy közös magántőkealap létrehozására. Az alap kiemelt célja a tervezett közös befektetések révén a magyar gazdaság fejlesztése, illetve a magyar vállalkozások magas hozzáadott értékű fejlesztési beruházásainak támogatása.

A szándéknyilatkozat értelmében az együttműködő felek elkötelezték magukat a finanszírozási piac hiányosságainak felszámolása mellett. A Chi Fu Investments és az MFB Invest közös alapja a tervek szerint magyar vállalatokba fektet tőkét, jelentősen hozzájárulva a vállalkozások nemzetközi versenyképességének növeléséhez. Az alap tőkéjéhez 50%-50%-ban járul hozzá a Chi Fu és az MFB.

A szándéknyilatkozat aláírását követően véglegesítésre kerülnek a tőkealap létrehozásának részletei, az alap várhatóan 2018 közepén kezdheti meg működését.

Így születik egy gazdasági nagyhatalom
Kína lehet a 21. század gazdasági óriása, lekörözve az Egyesült Államokat is, a gazdasági eredmények legalábbis erre engednek következtetni. A kelet-ázsiai ország jövője ugyanakkor meglehetősen bizonytalan, kérdéses, hogy a nagyhatalommá váláshoz szükséges változásokkal hogyan fog megbirkózni.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek