Közép-euópai TOP 500: a magyarok kevéssé estek visza

2010. szeptember 09. csütörtök - 18:50 / PP/MTI
  •    

A magyar vállalatok régiós összehasonlításban nem teljesítettek rosszul a tavalyi válságos évben az árbevételt tekintve, e mutató alapján a hazai cégek esetében jellemzően kisebb volt a visszaesés a régiós átlagnál - áll a Deloitte csütörtökön ismertetett felmérésében, amit a régió 500 legnagyobb vállalatáról készített.

A listán szereplő több mint 60 magyar vállalat megszilárdította a helyzetét a régió nagyvállalatai között. Óvatos optimizmusra adhat okot, hogy a 2010 első negyedévéről gyűjtött eredmények és a vállalatvezetőkkel folytatott személyes beszélgetések már inkább arról tanúskodnak, hogy a gazdaság a mélypontról elmozdulva, újra fokozatos fejlődésnek indulhat.    

9 az első 50-ben 

Az első ötven vállalat között kilenc magyar szerepel: a Mol mellett a Nokia (11.), az Audi (14.), a GE(26.), az E.ON Földgáz Trade(29.), a Samsung(31.), a Magyar Telekom (42.), a Philips (49.) és az MVM (50.) (Zárójelben a cégek helyezése az 500-as listán).

A Mol kivételével kissé átrendeződött a rangsor az idén tavalyhoz képest az első ötven helyet tekintve: az Audi tavaly még megelőzte a Nokiát; öt vállalat (Nokia, Audi, E.ON Földgáz, Magyar Telekom, Philips) hátrább került a rangsorban; előbbre lépett viszont a GE, a Samsung, a legnagyobb ugrást az MVM produkálta, amely a tavalyi 169-ik helyről az idén az ötvenedikre jött fel. Kikerült az első ötvenből, és a 60-ik helyen végzett a tavaly 41-ik Panrusgáz.

Az első 35 – forrás: Deloitte

A Deloitte negyedik alkalommal állította össze a térség 500 legjelentősebb vállalatának rangsorát, és a felmérés az országok és iparágak szerinti tendenciák elemzésével is szemlélteti a tágabb kereskedelmi és gazdasági környezetet.

PKN Orlen az első 

A lengyel PKN Orlen olajtársaság és a Mol is megtartotta vezető pozícióját – a lengyel cég eredménye például a 2008-ban jelentkező 324 millió eurós veszteségből 280 milliós nyereségre váltott. A cseh energiaipari óriás, a CEZ is bekerült a régió első három cége közé, megelőzve ezzel a szintén cseh Skodát. Szintén jó évet zárt a lengyel PKO BP bank is: a pénzintézet euróban számolva 18 százalékkal tudta növelni eszközértékét, így átvette az első helyet az iparágban – mindezt egy olyan évben, amikor a versenytársakra csak szerény növekedés, illetve bizonyos esetekben visszaesés volt jellemző.

A válság következtében a térség 500 legnagyobb vállalatának euróban számított összesített árbevétele egyetlen év alatt közel 21 százalékkal esett. A közép-európai térség vállalatai előtt álló egyik legnagyobb kihívás az lesz, hogy igazodniuk kell a válság miatt átalakult felügyeleti rendszerekhez – számos iparágban ugyanis új európai, illetve helyi szintű szabályozások fognak életbe lépni azért, hogy a jövőben egy hasonló pénzügyi válság kialakulása elkerülhető legyen.