Közeleg a transzferár-nyilvántartás határideje

2018. május 16. szerda - 12:00 / piacesprofit.hu
  •    

Május végéig az új szabályok szerint eleget kell tenni a transzferár-nyilvántartási kötelezettségnek. Ezt a régi rendszerben és a tavaly bevezetett új módon is el lehet készíteni.

A Saldo Adótanácsadó felhívta a figyelmet arra, hogy a kapcsolt vállalkozással rendelkező gazdasági társaságoknál a társasági adó bevallásakor figyelembe kell venni az ügyletekre alkalmazott árak és a szokásos piaci ár közötti eltérést is. Függetlenül attól, hogy az érintett társaság kötelezett-e transzferár-dokumentáció készítésére vagy sem.

Abban az esetben, amikor a vállalkozás transzferár-dokumentáció (nyilvántartás) készítésére is kötelezett, a tárgy adóévi dokumentációt a társasági adóbevallása benyújtásának időpontjáig el kell készítenie. Ezen határidő legkésőbbi időpontja, a naptári évvel egyező üzleti éves adózók esetében május 31-e.

Transzferár: még több adminisztráció
A napokban megjelent a transzferár-dokumentációs kötelezettségeket szabályozó új NGM rendelet, amely jelentős változásokat és többletadminisztrációt hoz a multinacionális cégcsoportokhoz tartozó hazai vállalkozások életében.

A tavaly megjelent NGM-rendelet újrakodifikálta a szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartások szabályait. A rendeletben foglalt új nyilvántartási kötelezettséget először a 2018. adóévben kezdődő adóévi adókötelezettséghez kapcsolódó nyilvántartásokra kell alkalmazni.

A 2017. évre vonatkozó transzferár-nyilvántartást még a 22/2009. (X.16.) PM rendeletben foglalt előírások szerint kell elkészíteni, de az átmeneti rendelkezés alapján az adózó dönthet úgy is, hogy már a 2017. évi nyilvántartását is az új transzferárrendelet szerint készíti el. Ettől az elkészítésre vonatkozó határidő nem változik.

 

 

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor