Közel 40 ezer cégnek jutott az nhp-ből

2017. február 08. szerda - 12:24 / PP/MTI
  •    

A növekedési hitelprogram három szakaszában, 2013 júniusa óta, 38 086 vállalkozás jutott kedvező finanszírozáshoz 2652 milliárd forint összegben az MNB közleménye szerint. A forinthitelek nagy része elsősorban mikrovállalkozásokhoz, a deviza alapú kölcsönök többsége középvállalkozásokhoz került.

Az elmúlt évek legfontosabb hitelforrása a vállalkozók számára a Növekedési Hitelprogram (nhp) volt. A cégtulajdonosok megismerték és megszerették. A hitelprogram március 31-gyel zárul, az átlagosan 7–10 hetes hitelezési folyamat miatt az utolsó perceket éljük. Aki most nem lép, végleg lemarad.

A tájékoztatás szerint a múlt év január 1-jétől ez év február 3-ig, a program harmadik szakaszában részt vevő hitelintézetek 526 milliárd forint összegű szerződésről nyújtottak be adatszolgáltatást az MNB-nek. Ez 18 351 ügylethez és 12 072 vállalkozáshoz kapcsolódott. A ténylegesen kinn lévő – azaz a már visszafizetett, valamint a még le nem hívott hiteleket és hitelrészeket nem tartalmazó – hitelállomány 394 milliárd forint.

Forrás: MNB

Forrás: MNB

A harmadik szakaszban létrejött szerződés 76,6 százaléka új beruházási hitel, 23,4 százaléka pedig új lízingügylet. (A harmadik szakaszban kizárólag ilyen típusú finanszírozásra van lehetőség, forgóeszköz-finanszírozásra és hitelkiváltásra nincs).

A forinthitelek nyújtását lehetővé tevő I. forintpillérben megkötött 359,2 milliárd forint összegű szerződésből 269,9 milliárd forintnyi beruházási hitel, 89,3 milliárd forintnyi pedig lízingügylet formájában jött létre. A devizahitelek nyújtását lehetővé tevő II. pillérben megkötött 166,7 milliárd forintnyi (mintegy 534,4 millió euró) szerződésből 132,9 milliárd forintnyi (425,9 millió euró) valósult meg beruházási hitel, 33,8 milliárd forintnyi (108,5 millió euró) pedig lízingügylet formájában.

Forrás: MNB

Forrás: MNB

A I. pillérben nyújtott hitelek összegének több mint kétharmada mikrovállalkozásokhoz került, a különböző méretű vállalkozásoknak nyújtott hitel- és lízingügyletek arányában nincs jelentős eltérés. A II. pillérben kihelyezett összeg több mint 60 százaléka középvállalatokhoz került, ennek mintegy 86 százaléka hitel formájában. A két pillérben együtt az ügyletek közel 93 százaléka a mikro- és kisvállalkozásokhoz kötődik – áll a közleményben.

Az ágazati eloszlást tekintve az I. pillérben a mezőgazdasági, a kereskedelmi, a javítási és a feldolgozóipari ágazatok részesedése kimagasló, a hitelek több mint 60 százaléka ebbe a három ágazatba irányul, míg a II. pillérben az ingatlanügyletek mellett a feldolgozóipar és a szállítás, raktározás dominál, együttes
arányuk mintegy 65 százalék – közölték.

Forrás: MNB

Forrás: MNB

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek