Közbeszerzés találmányokra?

2014. február 27. csütörtök - 08:10 / piacesprofit.hu
  •    

Az unió stratégiai célkitűzése, hogy 2020-ra a K+F beruházások mértéke az uniós GDP 3%-ra emelkedjen, elsősorban a magánszektor kutatásfejlesztési beruházásaira érvényes feltételek javításával. Ennek érdekében két éven belül egy új eljárásformát, az „innovációs partnerséget” is be kell építeni a magyar közbeszerzési törvénybe – hangzott el a Világgazdaság „Innovációval a növekedésért” konferenciáján.

Kép:Fotolia

A fenntartható gazdasági növekedés került annak a közbeszerzési reformcsomagnak a fókuszába, amelyet február közepén fogadott el az Európai Bizottság. A szabályozás célja az európai versenyképesség fokozása és új, innovatív megoldások kialakítása és elterjesztése. Az új eljárásforma abban az esetben lesz alkalmazható, amennyiben a termék vagy szolgáltatás megvalósítása nem lehetséges a piacon már létező megoldások segítségével.

„Az irányelv szerint az innovációs partnerség egy nyilvános felhívással induló, két szakaszból álló, tárgyalásos eljárásforma lesz, aminek a végén egy olyan hosszú távú együttműködés jön létre, amelynek eredménye egy, a piacon addig nem létező termék vagy szolgáltatás, amely többek között képes valós, piaci keresletet generálására.” – hangsúlyozta előadásában Kiss Judit, a Nagy és Pál ügyvédi iroda közbeszerzési szakértője.

Kedvez a kkv-knak a közbeszerzési törvény
A magyar közbeszerzési törvény mintegy két éve lépett hatályba, s a tapasztalatok szerint beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Az eljárás egyszerűbb lett, számos magyar kkv került ki nyertesként. A törvénynek vannak viszont gyenge pontjai is, mint például az üzleti titokká minősítés, illetve a hiánypótlások túl szigorú szabályozása. Itt találja a részleteket.
A 2013. július 1-jén hatályba lépett módosítások miatt újabb banánhéjakra is léphetnek az ilyen eljárásokban érdekeltek. Jogi szakértők néhány gyakorlati buktatóra, hiányosságra hívják fel a figyelmet.

Az új eljárásforma a most induló 2020-ig tartó uniós fejlesztési időszakban már alkalmazandó lesz, vagyis hamarosan újszerű technikai megoldások és szolgáltatások kialakítására is lehet majd közbeszerzési eljárás keretében pályázni. A korábbi közbeszerzési gyakorlattal szemben a kiválasztási folyamat az innovációs partnerség esetében – köszönhetően a több tárgyalásból álló tárgyalási szakasznak – hosszabb lesz, a kiválasztási folyamat végén pedig ajánlatkérőnek lehetősége lesz egyszerre több partnerrel is együttműködni.

„Az irányelvi szabályozás közvetlenül nem alkalmazható, beépítéséről minden tagország maga gondoskodik és legkésőbb 2016 áprilisáig át is kell ültetni a magyar jogrendszerbe. A közbeszerzési törvény erre vonatkozó módosításának hatályba lépésétől azonban azonnal alkalmazhatóvá válik majd” – hívta fel a figyelmet előadásában Kiss Judit.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor