Kötelező kamarai tagság: lesz, de nem lesz drágább

2014. május 28. szerda - 17:09 / piacesprofit.hu
  •    

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szerdai küldöttgyűlésén egy tartózkodás mellett elfogadta azt a vitaanyagot, amely egyebek mellett a kötelező kamarai tagság bevezetését tartalmazza. Parragh László, az MKIK elnöke szerint a mostani 5 ezer forint kötelezően fizetendő hozzájárulási díj lehetne a kötelező kamarai tagdíj.

Kötelező lehet a kamarai tagság – Kép: Fotolia

Parragh László, az MKIK elnöke szerint a kötelező regisztrációs rendszert úgy kellene átalakítani kötelező kamarai tagsággá, hogy a mostani 5 ezer forint kötelezően fizetendő hozzájárulási díj lehetne a kötelező kamarai tagdíj, cserébe pedig minden vállalkozás azonos színvonalú, a kamarától számon kérhető szolgáltatást kapna. Ezzel részben érvényesült a területi kamarák kérése: mint az korábban megírtuk, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara azzal a feltétellel támogatta a kötelező tagság bevezetését, hogy az nem ró plusz terhet a vállalkozásokra.

Parragh László kifejtette: el kell dönteni, hogy a kereskedelmi és iparkamara a jövőben a “lusta macska” vagy a “tigris akcióban” pozíciót vegye fel, szerinte ez utóbbit célszerű követni. A küldöttgyűlésen éles vita alakult ki a területi kamarák önállóságával és a nagyvállalati kör képviseletével kapcsolatban. A reformtervek szerint a területi kereskedelmi és iparkamarák a jövőben is megtartanák jogi önállóságukat, de tevékenységüket az eddiginél jobban összehangolná az MKIK. Ez úgy valósulna meg, hogy az MKIK-küldöttgyűlésen – ahol a területi kamarák küldöttei szavaznak – elfogadott határozatok végrehajtása a területi kereskedelmi és iparkamarákra kötelező lenne.

A kötelező kamarai regisztráció szabályairól itt olvashat részletesen!

A nagyvállalati kör jelenlétére a kereskedelmi és iparkamarai rendszerben szükség van, hiszen a duális képzési rendszerben ezek a cégek is fontos szerepet játszanak. A jövőben ki kell alakítani annak a módját, hogy a nagyvállalati kör demokratikusan jelen lehessen a kamarai vezetésben úgy, hogy a kisvállalatok képviselete is megvalósuljon – mondta Parragh László.

Hogy mit kapnak ma a cégek a kamarai regisztrációért, azt itt megtalálja.