Körülszimatol a GVH a dinnyepiacon

2012. július 24. kedd - 11:50 / piac-profit.hu
  •    

A közlemény szerint a hivatal a sajtóból értesült arról, hogy a magyar dinnye fogyasztói árával kapcsolatban feltehetően egyeztetésre került sor a termelők egyes érdekképviseleti szervezetei és a dinnyét forgalmazó egyes cégek között. A témában később érkezett piaci jelzés - bejelentés, panasz - a GVH-hoz.

A GVH tájékozódik, információt kér az ügyről. Ezután dönt arról, hogy indít-e eljárást. Mint a Piac&Profit Online a múlt héten megírta, összefogtak a nagy kereskedelmi láncok: nem lesz olcsóbb a dinnye kilója 99 forintnál az idén. A Magyar televízió Híradójának esti kiadása szerint a megállapodást a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Magyar Dinnyeszövetség szorgalmazta. A dinnyetermelők így nem szenvednek veszteséget a túl alacsony árak miatt, a magyar vásárlók pedig – az ígéretek szerint – jó minőségű magyar dinnyéhez juthatnak hozzá. Simonka Tibor a Magyar Dinnyeszövetség elnöke a Híradóban elmondta, hogy ez az ár nagyjából kilónként 5-6 forinttal magasabb nyereséget garantál a termelőknek, akik így kilónként negyven forintos felvásárlási árral számolhatnak, hektáronként pedig 6-700 ezer forintos profitot vághatnak zsebre. Egy dinnyetermelő a Híradóban elmondta: hektáronként 700 ezer forintot fordít évente a termésére.

A kereskedelmi láncok és az MDSZ megállapodásáról azonban nem kérték ki előzetesen a GVH véleményét és a megállapodás kapcsán a sajtóban több helyütt már kartellgyanút emlegettek. Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a dinnyepiaci helyzetről tárgyalt hétfőn a Gazdasági Versenyhivatalban. Eredetileg sajtótájékoztató követte volna az eseményt, de azt lemondták.