Könnyebben kinyögjük a lakás árát

2016. július 28. csütörtök - 15:05 / piacesprofit.hu
  •    

Egy átlagos lakáshitel havi törlesztése az idén az átlagfizetés 32 százalékát viszi el. Ez az arány öt évvel ezelőtt még 52 százalékos volt, azaz 20 százalékponttal csökkent - derül ki a BankRáció.hu elemzéséből, amely szerint a nettó reálbérek emelkedése hozzájárulhat a hitelezési fordulathoz.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Fordulni látszik a magyarországi hitelpiac: mind a személyi hitelek, mind a lakáshitelek iránt egyre nagyobb az érdeklődés, az idén – július közepéig – a lakáshitelek iránt érdeklődők száma 78 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához képest, a személyi hitelek iránti érdeklődés pedig 66 százalékkal emelkedett – derül a BankRáció.hu elemzéséből, amely a nettó bérek és a hiteltörlesztő részletek utóbbi öt évben bekövetkezett változását vizsgálta. Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője azt mondta: „Az alapkamat utóbbi években látott csökkenése csak az egyik oldalról befolyásolja a hitelezést, szintén fontos tényező a nettó keresetek alakulása, mert azok jelentik az elsődleges fedezetet a bankok számára.”

Öt évvel ezelőtt egy 8 millió forintos, 20 éves futamidejű, forint alapú lakáshitel törlesztése a 2011. májusi piaci átlagkamatokkal számolva havi 73,7 ezer forintos kiadást jelentett, ez a 2011-es átlagos nettó reálbér több mint felét, 52 százalékát jelentette. Gergely Péter azt mondta, hogy a most érvényben lévő szabályok szerint nem is lehetne felvenni ezt a hitelt, mivel az adósságfék-szabály miatt a nettó jövedelem maximum fele mehet törlesztésre. Az idei adatok azonban jóval kedvezőbbek, ugyanis a 168,8 ezer forintos nettó fizetésnek csak a 32 százalékát vinné el az említett 8 milliós lakáshitel 53,3 ezer forintos havi törlesztőrészlete.

Minden, amit tudni kell a lakáscélú támogatásról!
Sok munkáltató és munkavállaló várta már, hogy megjelenjen az a miniszteri rendelet, melyre alapozva adómentesen adható lakáscélú hiteltörlesztési támogatás. A cafeterialehetőség részleteit a Piac & Profit szakértői értelmezik!

„A hiteltörlesztés és a nettó bér aránya tehát jelentősen csökkent, köszönhetően az alacsonyabb kamatoknak és az emelkedő nettó béreknek” – közölte a szakértő. Hozzátette: a személyi kölcsönök esetében is csökkent ez a mutató. A BankRáció.hu elemzése szerint 2011-ben egy átlagos, 1 millió forintos 60 hónap futamidejű személyi hitel a nettó fizetés 21 százalékát vitte el, míg az idén csak a 15 százalékát.

Gergely Péter azt is elmondta, hogy bár a legfrissebb – májusi – jegybanki adatok a lakáshitelek átlagos piaci kamata 5,11 százalék volt, a személyi hiteleké pedig 16,72 százalékot tett ki, ennél jóval kedvezőbb ajánlatokat is kínálnak a bankok. „Éppen ezért ne csak a saját bankunkat kérdezzük meg, hanem hasonlítsuk össze a többi bank ajánlatát is, erre ma már nagyon jó online hitelkalkulátorok vannak” – fogalmazott Gergely Péter. A szakember szerint az 1 milliós, 60 hónapos futamidejű személyi kölcsönöknél a teljes visszafizetendő összegben akár 500 ezer forintos eltérés is lehet a legjobb és a legrosszabb hitel között, a lakáshitelek esetében pedig több millió forintot megspórolhatunk azzal, ha összehasonlítjuk a bankok ajánlatait és a legjobbat választjuk ki.

Lakáshitelt venne fel? Erre számíthat
Színesebb hitelkínálatra, hosszabb átfutási időre és a banki ajánlatok között jelentős különbségekre számíthatnak a hitelfelvevők. Számottevően átalakult az elmúlt hónapokban a bankok lakáshitel kínálata.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor