Könnyebben bukhatnak a cégek

2014. július 24. csütörtök - 11:07 / piacesprofit.hu
  •    

Egyre hatékonyabb adóhatóság, felkészült adóellenőrök, az új Ptk. miatt könnyebben felelősségre vonható ügyvezetők és egy elhibázottan kezelt ellenőrzés miatt még a cég is bedőlhet.

Kép: SXC

Farkas Gábor, a KPMG Tanácsadó Kft. szenior adómenedzsere szerint nem mindegy, hogyan kezeli adott vállalkozás az ellenőrzés eredményét. “A tapasztalatok szerint a jogérvényesítési hajlandóság viszonylag alacsony, az adóhatóság elsőfokú határozata ellen mindössze az esetek 10 százalékában nyújtanak be fellebbezést, holott közel minden harmadik esetben sikerül megváltoztatni a végeredményt másodfokon” – mondta Farkas Gábor. Érdemes utána menni egy-egy megállapításnak, mert könnyen lehet, hogy a későbbiekben e vizsgálat alapján fog az adóhatóság az adott vállalkozásra tekinteni. Fennáll annak a veszélye is, hogy romló megítélést kockáztatunk a vállalat partnereinek szemében is – tette hozzá a szakember a  Joint Venture Szövetség “Ügyvezetők ébresztő! Adóellenőrzés és ami mögötte van!” címmel rendezett konferenciáján, amelyről együttműködő partnerünk a HR Portál közölt összefoglalót.

(Korábbi cikkünkből megtudhatja, mitől válhat rémálommá egy munkaügyi ellenőrzés!)

Kuntner Andrea, a VGD Ferencz és Partner Kft. adópartnere óva intett mind a túlzott elbizakodottságtól, mind a revizorral szembeni szervilis magatartástól, mondván az ellenőr dolga elsősorban nem a kompromisszumok keresése, hanem az, hogy hibát találjon. Márpedig a statisztikák alapján erre egyre nagyobb esély kínálkozik: míg 2005-ben 185,8 milliárdot tett ki az ellenőrzések során megállapított nettó adókülönbözet, addig 2012-re ez már 470 milliárd forintra rúgott. “Az ellenőrzések számával párhuzamosan nő a megállapítások száma is, az ellenőrök kifejezetten felkészültnek mondhatóak, ráadásul inkább képviselnek egyfajta hatósági, mintsem partneri látásmódot” – összegezte. Elmondása szerint a kulcs a megfelelő felkészülésben rejlik, melynek révén közel 33

Ezekért a hibákért százezrekre büntethetik!
A magyar vállalkozások sokszor nem is tudják, hogy az általuk követett gyakorlat, mint a próbanap, vagy a levonások a munkabérből, ütközik a munkajoggal. A tájékozatlan cégeket pedig súlyos büntetéssel sújthatja a Munkaügyi Felügyelet.

százalékban megelőzhetőek a kiszabott bírságok, melyek összege extrém esetben akár egy adott vállalkozás éves díjbevételét is meghaladhatja, teljesen ellehetetlenítve annak működését. Ennek legjobb módja kétségkívül egy olyan szakértői csapat bevonása, aki jogszabályi keretek között mozogva óv meg az elhamarkodott lépésektől, lehetőleg már az ellenőrzésről szóló értesítés kézhezvételekor – mondta el Kuntner Andrea.

Hetényi Kinga, a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda vezetője a március 15-én hatályba lépő új Ptk. ügyvezetői felelősséget átíró rendelkezéseit taglalva igyekezett eloszlatni a jelenlévők aggodalmait. “Továbbra sincs deklarálva egzakt módon, mi az elvárható ügyvezetői magatartás, és ez jelenleg zavarokat okoz, ráadásul akár az adott üzleti tevékenység és cégméret függvényében is eltérhet” – hívta fel a figyelmet az új szabályozás egyik legkomolyabb szürke zónájára Hetényi Kinga. “Számos egyeztetés és konzultáció után azt mondhatjuk, hogy a jogalkotói cél világos, de a jogszabály alkalmazását és így például a vezető tisztségviselőtől elvárt gondosság fokának pontosítását a bírói gyakorlat fogja kialakítani” – tette hozzá.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Mikor nem felel?
„A belső felelősség kérdése akkor merül fel, ha az ügyvezető megszegi a cég felé meglévő kötelezettségét” – vélte Fehérváry Ákos, a Baker & McKenzie ügyvédi iroda partnere. – Ennek nyilván akkor van csak jelentősége, ha a cégtulajdonos és a vezető tisztségviselő elválik egymástól, hiszen ha ugyanaz a személy tölti be a két posztot, akkor saját magát nem fogja perelni” – hangsúlyozta a jogász szakember. A vezető tisztségviselő felelőssége a tulajdonosokkal szemben akkor merülhet fel, ha az ügyvezető megszegi a jogköréből fakadó követelményeket.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek