Könnyebb lett az ingatlankeresés, és nehezebb az eladás

2016. június 12. vasárnap - 18:05 / piacesprofit.hu
  •    

Nem olyan egyszerű most már ingatlant eladni, mint néhány hónappal korábban. Az árak korábbi emelkedése láttán egyre többen próbálkoznak meg saját maguk az értékesítéssel, ez azonban sok esetben komoly csalódásokhoz vezet.

kulcstartó ház alakú

Kép:FreeDigitalPhotos.net/digitalart

Mérséklődött a keresleti piac az év első hónapjaiban, azaz kevesebb a vevő, kiegyenlítettebbé váltak a viszonyok. A gyengülő kereslet és a magas szinten álló árak miatt viszont hosszabbá vált az értékesítési idő. Ez pedig azt jelenti, hogy kicsit könnyebb lett az ingatlankeresés, de ugyanennyivel nehezebb az eladás.

Szinten maradó árak

Az árakra egyelőre a stagnálás a jellemző, ugyanakkor Kántor Istvánné, a Balla Ingatlanirodák X. és XVII. kerületi irodájának vezetője szerint a panellakások, valamint az 50-80 négyzetméteres, régebbi építésű házak ára még akár minimális emelkedést is mutathat a kialakult hiány miatt. Ezzel szemben Rácz Gyula László, a Balla Ingatlanirodák XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője a panellakásoknál már némi árkorrekciót érzékel a korábbi csúcsokhoz képest.

Mint mondta, a négyzetméterárak panellakások esetében 210-315 ezer forint között változnak, vagyis a szórás elég nagy. A kisebb lakások ára négyzetméterre vetítve 20-30 százalékkal magasabb a fenntartási költségek különbsége miatt. Hiszen míg egy kis, 35 négyzetméteres lakás rezsije 25-30 ezer forintból is kihozható, addig egy 53 négyzetméteresé havonta akár 40-45 ezer forintba is kerülhet.

Rácz Gyula László arra is felhívta a figyelmet, hogy nincs igazán különbség a panelprogramos, külső szigeteléssel ellátott, korszerűsített lakások hirdetési árai, és a komolyabb felújításon át nem esett panelek hirdetési árai között. Véleménye szerint ennek oka az, hogy a tulajdonosok nem veszik figyelembe az árazás során ingatlanuk külső adottságait. A vevők viszont annál inkább. Így aztán alaposan megnyúlhat az eladási idő, ezért is lehet fontos egy szakértő ingatlanközvetítő igénybevétele az eladásnál, illetve a lakás árazásánál. De van egy másik oka is.

Mennyiért lehet most nagyobb lakásba költözni?
A használtlakás-piac forgalmának egy részét a kisebb alapterületű lakásból nagyobba költözők teszik ki. A vásárlók azonban egyre emelkedő ingatlanárakkal szembesülnek. Megnéztük, mennyibe kerül nagyobba költözni.

Megijedt tulajdonosok

Kántor Istvánné megfigyelései szerint egy olyan folyamat is érzékelhető, hogy egyre nő az aránya a tulajdonosok által meghirdetett ingatlanoknak, azaz olyan lakásoknak, amelyet nem ingatlanirodák próbálnak eladni. Pedig abban a helyzetben, amikor a kereslet csökken, a kínálat nő, és így az árak már nem igazán emelkednek tovább, egyre nehezebbé válik az eladás, különösen az ingatlanpiacon gyakorlattal nem rendelkező eladók számára.

Ezt persze észlelik egy idő után maguk az ingatlantulajdonosok is, és azt a téves következtetést vonják le belőle, hogy most már csak lényegesen kevesebbet hajlandók a vevők fizetni az ingatlanokért. Így egy-egy dörzsöltebb ajánlattevőnek végül áron alul adják el a lakásukat – magyarázta Rácz Gyula László. Pedig szerinte, ha az eladó mögött lenne egy komoly szakmai támogatás, azaz egy ingatlanközvetítő, akkor a tulajdonos elkerülné azt a csapdát, mely végül a lakása áron alul történő eladásához vezet.

Az ingatlanközvetítő szerint az alku mértéke most igen széles skálán szóródik, átlagról nem is igazán érdemes beszélni. Függ attól, hogy mennyire pontos az irányár, és hogy mennyire jól tárgyal, alkudozik a vevő, illetve az eladó. Találkozhatunk alku nélkül eladott lakásokkal, de akár 20 százaléknál nagyobb árcsökkentéssel is. Szerinte egy jól árazott ingatlan esetében általában 0-5 százalék közötti, ritkábban esetben 5-10 százalékos alkukról beszélhetünk, míg Kántor Istvánné szerint, ha az átlagot tekintjük, akkor azért csekély mértékű alkukat láthatunk.

Vége az eszement áraknak az ingatlanpiacon?
Az elmúlt másfél év az áremelkedés és a növekvő kereslet jegyében telt az ingatlanpiacon, de jelenleg már az árak tekintetében jelentkeznek a stagnálás jelei. Az elkövetkező időszakban a CSOK miatt végre bővülésnek induló újlakás-kínálat foghatja vissza a használt lakások piacát. De hol járnak most az árak a használt lakások, illetve a kiadó ingatlanok piacán? És mit hoz a jövő?

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor