Komposztálható csomagolóanyag menti meg a világot?

2017. március 28. kedd - 11:10 / piacesprofit.hu
  •    

Cserélhető részekből álló mobiltelefon, amely ha elromlik, nem kell az egészet kidobni. Komposztálható csomagolóanyag. Biodízel használt olajból. Néhány példa arra, hogyan működhet a körforgásos gazdaság, ahol megszűnik a pazarlás.

Az elmúlt évtizedekben egyre felkapottabb téma, hogy a véges természeti erőforrások kitermelése környezetileg, gazdaságilag, és társadalmilag is egyre kevésbé kifizetődő. Ráadásul az egyes nyersanyagokhoz való hozzáférés is mind kényesebb politikai kérdéssé válik. Ahogy a bolygó népessége rohamos mértékben növekszik, ez csak még inkább így lesz. A körforgásos gazdaság erre kínál megoldást, méghozzá a fejlődés és produktivitás csökkenése nélkül – olvasható a CEEweb és a Körforgásos Gazdaságért Alapítvány közleményében.

a felelős vállalatoké a jövő

Kép: PP

Új gazdasági modellre van szükség

A jelenlegi gazdasági modell egy olyan világban jött létre, ahol a nyersanyagok – mint a kőolaj vagy az elektronikai eszközök gyártásánál használt platina – korlátlan mértékben hozzáférhetőnek tűntek. Ez azonban mára megváltozott. Ha nem akarjuk, hogy rövid időn belül végzetes következményekkel kelljen szembenéznünk, egy új gazdasági modellben kell gondolkodnunk. A körforgásos gazdaság gyakorlati szinten olyan dolgokat jelent, mint az újra felhasználható alapanyagok használata, a megújuló energiaforrások elterjedése, a mérgező vegyszerek kizárása a gyártási folyamatból, vagy új piacok biztosítása az átalakított, használt termékeknek.

Az új üzleti kulcsszó: empátia
Ha nem változik alapjaiban mostani, fogyasztáscentrikus világunk, közel az összeomlás – vallják egyre többen. A rendszerváltó szerepre számos alternatív gazdasági modell bejelentkezett már. Áttörést – most úgy tűnik – a társadalmi vállalkozások hozhatnak, a korábban sztárolt megosztásos vagy a magas szinten támogatott körforgásos gazdaság helyett.

De miben különbözik ez a mára egyéni és vállalati szinten is széles körben elterjedt újrahasznosítástól? Fogyasztói oldalról egyrészt másként kellene a termékekre tekintünk – ha valami elromlik, nem kell azonnal kidobni. Másrészt magát a birtoklási vágyunkat is kordában kellene tartani. Nem biztos, hogy egy terméket meg kell vásárolnunk, az is elég lenne, ha egy szolgáltatáshoz hozzá tudunk csak férni – legyen szó autóvásárlás helyett egyéni mobilitást nyújtó szolgáltatásról, vagy egy megvásárolt farmer helyett csak bérbe vett nadrágról, amely később visszakerül a gyártóhoz. Persze ehhez az is szükséges, hogy a vállalatok lehetőséget kínáljanak a javításra, becserélésre, széles körű szolgáltatásokra. Azonban ha a hozzájuk visszakerült termékeket visszaforgathatják a gyártási folyamatba, azzal pénzt spórolhatnak a beszerzési és szállítási költségek csökkentésén keresztül. A fogyasztókkal kialakított szoros kapcsolatról nem is beszélve, amely szintén pénzre váltható.

A nagyvállalatok már megtették az első lépéseket

A körforgásos megközelítésben rejlő lehetőségeket már több nemzetközi nagyvállalat felismerte. Egy brit szakmai szervezet, az Ellen MacArthur Alapítvány által létrehozott fórumnak, a Circular Economy 100-nak tagja többek között a Coca-Cola és a Nespresso is. De olyan autógyártó óriások, mint a BMW vagy a Ford is használ körforgásos elveket a gyártás során. A Fairphone pedig egy olyan mobiltelefont gyárt, amelynek elromlott vagy elavult elemei modernebb verziókkal megújíthatóak, könnyen javítható és újrahasznosítható, és a nyersanyagbeszerzés során is odafigyelnek a környezeti és emberi jogi vonatozásokra.

A körforgásos gazdaságnak Magyarországon is van helye. Ezt fogja bemutatni a CEEweb a Biológiai Sokféleségért egyesület és a Körforgásos Gazdaságért Alapítvány által március 21-én indított online kurzus, valamint a Circular Hungary 2017 konferencia és expo június 1-jén a Millenárison. A rendezvényen a körforgásos gazdaság elméletén túl a fókusz a gyakorlati megvalósításon és üzleti tapasztalatcserén lesz.