Komoly zavar lehet az éttermi számlákon

2016. november 15. kedd - 12:15 / piacesprofit.hu
  •    

Alapvetően örülnek a vendéglátók az éttermi szolgáltatások áfacsökkentésének, de egyes részletszabályok komoly zavart is okozhatnak a számlákon. Lehet, hogy nem lesz citrom az ásványvízben, vagy drágább lesz elvitelre kérni valamit?

A júniusban elfogadott módosítás szerint jövőre 18 százalékra, 2018-tól pedig 5 százalékra csökken az étkezőhelyi vendéglátásban (éttermi, mozgó vendéglátásban) árusított ételekre és helyben készített, nem alkoholtartalmú italokra alkalmazandó áfakulcs. Ugyanezen forgalom után 2018-tól 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást kell majd fizetniük a vendéglátóhelyeknek.Bár a szakma képviselői is jelentős előrelépésnek tartják a változtatást, a klasszikus szólást kifordítva minden jóban van valami rossz: számos problémát is látnak. (Egyébként nem csak a vendéglátás területén marad számos kérdés az áfacsökkentés kapcsán.)

étterem cégére

Kép: Fotolia

Nem egyértelmű például, hogy mi számít helyben készített italnak – teszi fel a kérdést a Turizmus.com szakportál. Helyben készített az ásványvíz, ha a vendéglátóhelyen citromkarikát tesznek bele? (A szakportál e konkrét példa esetében a NAV állásfoglalását kérte, amely szerint ettől az ital nem lesz helyben készített.) A szakmai szervezetek azonban úgy vélik, hasonló kérdések bármikor felmerülhetnek, ezért sokkal egyszerűbb lenne, ha a törvény nem tenne különbséget a helyben és a nem helyben készített alkoholmentes italok között, és a szabályozás általánosan, valamennyi alkoholmentes italra vonatkozna. Amennyiben pedig erre nincs mód, akkor célszerűnek tartanák, ha az adóhatóság kiadna egy állásfoglalást a szabályozás gyakorlati vonatkozásai­ról, hasonlóan a bontott alkoholos italok tárolásával kapcsolatos jogszabályi értelmezéshez.

A másik gond azzal van, hogy az új áfaszabályokban érintett vendéglátó-szolgáltatások között csak az étkezőhelyi vendéglátás (éttermi, mozgó vendéglátás) szerepel, amelybe a TEÁOR alapján nem tartozik bele a rendezvényi vendéglátás és a közétkeztetés, pedig a szakmabeliek úgy gondolják, ezeknél is szükség lenne az adócsökkentésre.

Gond az is, hogy a helyben fogyasztásra és az elvitelre, illetve házhozszállításra is különböző áfakulcsot kell majd alkalmazni, ami sok kellemetlenséget okozhat azoknak a vendéglátóhelyeknek, amelyek egy házon belül ezt is, azt is űzik. Végső soron akár oda is vezethet, hogy drágább legyen elvitelre kérni valamit, mint helyben fogyasztani.

A szakmai szervezetek a törvénymódosítással kapcsolatos észrevételeiket és javaslataikat – melyekről itt olvashat részletesebben – eljuttatták Bienerth Gusztáv turizmusért felelős kormánybiztoshoz is. A Turizmus.com információi szerint a Magyar Turisztikai Ügynökség vizsgálja az észrevételekben megfogalmazott módosítási javaslatok költségvetési hatásait.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek