Nagy könnyítés jön az iparűzési adóban

2016. november 25. péntek - 06:06 / piacesprofit.hu
  •    

Az elfogadott adótörvény módosítás több ponton érdemben átírja az iparűzési adó már kialakult rendszerét. A tervezett változtatások meghatározó része egyelőre szűk kört érint, azokat a társaságokat, amelyek az IFRS-t egyedi beszámolójukban alkalmazzák.

helyettünk dolgozik a nav

Kép: PP

A jövőre érvényes szabályok közül három lényeges pont emelhető ki a Mazars szakértői szerint: a kapcsolt vállalkozások adóalapjának összeszámítását érintő módosítás, a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások esetében az árbevétel fogalmának kiegészítése, valamint a közös őstermelői igazolvánnyal rendelkezők számára az együttes iparűzési adóbevallás készítésére és megfizetésére vonatkozó lehetőség biztosítása.

A már elfogadott, jövőre érvényes adószabályokról itt olvashatja összefoglaló írásunkat!

A jelenleg hatályos szabályozás alapján amennyiben egy vállalkozás közvetített szolgáltatásainak értéke az eladott áruk beszerzési értékével („elábé”) együtt eléri az árbevétel 50 százalékát, akkor az adó alapját közösen kell megállapítania azokkal a kapcsolt vállalkozásaival, amelyeknél ez az arány szintén meghaladja az 50 százalékot. A szabály bevezetését az indokolta, hogy 2013. január 1-jétől a közvetített szolgáltatások értéke és az elábé összege árbevételsávonként, egyre csökkenő mértékben vonható csak le az iparűzési adó alapjából. Ezért született a kapcsolt vállalkozásokra vonatkozó intézkedés: azt kívánta elkerülni a jogalkotó, hogy egy társaságot azért „daraboljanak” szét, hogy nagyobb adóelőnyt érhessenek el, a magasabb arányú közvetített szolgáltatás, illetve elábé levonásával.

Adózás 2017: KATA, KIVA, HIPA, eho, szocho
Az adótörvényeket módosító javaslatcsomag a KATA, KIVA, iparűzési adó, eho, szocho, illeték és a szakképzési hozzájárulást érintően 2017. január 1-től fontos változtatásokat tartalmaz.

Nagy segítség lehet

Ez a szabály azonban sok esetben nagyon megnehezítette a kapcsolt vállalkozások életét. Az adóalap együttes meghatározása komoly adminisztrációs terhet rótt a társaságokra. Különös nehézséget okozott az összeszámítás például a feltöltésnél, amikor a tényleges adóalapra vonatkozó számokat még csak becsülni lehetett. Ekkor még nem volt egyértelmű az arra vonatkozó döntés sem, hogy az adott társaságnál egyáltalán eléri-e a közvetített szolgáltatások és az elábé értéke együttesen az árbevétel 50 százalékát, azaz az adóalapját önállóan vagy kapcsolt vállalkozásaival közösen kell-e meghatároznia. További problémát okozott az adóalapot érintő utólagos módosítás is egy-egy társaságnál, hiszen ez a kapcsolt vállalkozásainál szükséges önellenőrzést is maga után vonta, hiszen az együttes adóalap változásának következtében a saját adóalap módosulását minden egyes társaságnak át kellett vezetnie saját adóbevallásán.

A módosítás ezért nagy segítséget jelenthet ezeknek a vállalkozásoknak. A tervezett módosítás alapján ugyanis csak azon kapcsolt társaságok esetén kellene az 50 százalékos arányt figyelni, illetve az adó alapját együttesen meghatározni, akik 2016. október 1-jét követően szétválással jöttek létre. A javaslat szerint a módosítás 2017. január 1-jétől lépne életbe, tehát először a 2017. adóévre (eltérő üzleti év esetében a 2017. évben kezdődő adóévre) vonatkozóan lehetne alkalmazni. A 2016. évben tehát még meg kell küzdeni a közös adóalap-számítás problematikájával, először a december 20-i feltöltési határidő, majd az éves bevallás benyújtása előtt. Remélhetőleg azonban ez az év lesz az utolsó, amikor ezzel a feladattal szembesülnek a kapcsolt vállalkozások iparűzésiadó-kötelezettségének kiszámításával foglalkozó szakemberek.

Ilyen lesz a cafeteria 2017-ben
Az Országgyűlés az új adótörvényekkel egyetemben elfogadta a 2017-re vonatkozó új cafeteriaszabályokat is. Fata László cafeteriaszakértő segítségével megnéztük, hogy jövőre milyen szabályok szerint tervezhetjük a juttatásokat.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek