Komoly kockázatot jelentenek a hamis termékek

2013. június 01. szombat - 16:08 / piacesprofit.hu
  •    

Hat hónap alatt 480 olyan küldeményt foglaltak le a francia és az amerikai hatóságok közös akciójuk során, amelyekben komoly biztonsági kockázatot jelentő hamis elektronikai termékeket találtak.

Az élelmiszereket is rendszeresen ellenőrizni kell – Kép: MTI

A 2012 novemberében indult, 2013 áprilisáig tartó – Franciaország és az Egyesült Államok vámhatósága által harmadik alkalommal közösen megszervezett – szellemitulajdon-védelmi akció során elsősorban hamisított félvezetőket, hálózati számítógép-egységeket, háttértárolókat és memóriakártyákat foglaltak le – olvasható a Hamisítás Elleni Testület (HENT) honlapján.

A hatóságok szerint az akció nemcsak a lefoglalt áruk mennyisége miatt érdekes, hanem mert az összefogás keretében végrehajtott művelet felhívta arra is a figyelmet, hogy a hamis elektronikai eszközök használata mind az országok biztonságára, mind azok gazdaságára veszélyt jelent.

A hatóságok szerint ugyanis a hamisított számítástechnikai alkatrészekből készült termékek, mivel nem felelnek meg a minőségbiztosítási előírásoknak, nemcsak gazdasági károkat okoznak, hanem veszélyt jelentenek a használóikra nézve is.

A számítógépes hálózatok működése stabilitásának aláásásával jelentős közbiztonsági kockázatot is teremtenek a hamisított alkatrészekből készülő elektronikai termékek, hiszen használatuk ma már nélkülözhetetlen olyan területeken, mint az egészségügy vagy a közlekedés. Az Egyesült Államok vámhatóságának 2012-es adatai szerint a hamis számítógépek és alkatrészeik a 7. leggyakrabban lefoglalt árucsoportba tartoznak.

Magyar vállalkozásokat fenyegetnek a hamis áruk

Hazánkban olyan mennyiségben jelennek meg a szabadalomsértő úgynevezett „klón” nyomtatókazetták, hogy azok kiszorítják a magyar gyártók és forgalmazók termékeit. Az illegális importáruk nemzetközi szabadalmakat sértenek, környezetszennyezők, forgalmazásuk jogi következményekkel járhat és hosszú távon nagymértékű munkahelymegszűnéshez vezethet Magyarországon.

Keményebben lépne fel a hamisítások ellen a márkaszövetség
A Magyar Márkaszövetség kiszámítható adópolitikát, hatékony márkavédelmet és hamisítás elleni fellépést, továbbá a beszállítókat az erőfölényes kereskedelmi gyakorlattal szemben jobban védő kereskedelmi szabályozást sürget, és folyamatos párbeszédet javasol a kormány számára.