Költséghatékony és biztonságos – Így is lehet tesztelni egy gépet

2013. március 07. csütörtök - 10:38 / piacesprofit.hu
  •    

Egy termék vagy szolgáltatás fizikai létrehozása nélkül is könnyedén lefolytatható majd a működtetéshez szükséges szimuláció a debreceni Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszterhez tartozó SziMeBody Kft. munkatársai által fejlesztett szoftver elkészültével. A közel 725 millió forintos összköltségű ViveHuman verifikációs program létrehozásáház az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programja keretében adtak támogatást.

A virtuális verifikáció a minőségbiztosításban és a minőségellenőrzésben költséghatékonyan alkalmazható vizsgálati módszer annak ellenőrzésére, hogy egy termék, vagy szolgáltatás megfelel-e az elvárt követelményeknek. Az ergonómia felhasználásának a mérnöki gyakorlatban az az elsődleges célja, hogy a megtervezett termékeket, rendszereket az emberek maximális biztonsággal használhassák.

ViveHuman – SziMeBody Kft.

A SziMeBody Kft. fejlesztő munkatársai a a projekt menedzselését klasztertagként segítő DBH Group témában kiadott közleménye szerint egy olyan szoftver megvalósításán dolgoznak, amelynek használatával az ergonómiai vizsgálatok virtuális ellenőrzése mérsékelt ráfordítás mellett elvégezhető. A számítógépes program alkalmazása olyan mérnöki tervezőmunka során válik nélkülözhetetlenné, ahol az embert érő hatások vizsgálata elengedhetetlen.

A modellezés megkezdése előtt a mérnökök meghatározzák a tervezett közegben elvégzendő munkafeladatokat és megadják a szimulációs környezet emberre vonatkozó paramétereit. Mindezek után a virtuális munkások a virtuális környezetben megkísérlik az előre meghatározott feladatok végrehajtását, ez idő alatt a ViveHuman program folyamatosan vizsgálja a valósághű környezet változásait, és jelzi, ha a végrehajtás során veszélyes helyzetet érzékel, vagy ha a feladat megvalósítása nehézségekbe ütközik.

A Szilícium Mező Program és a Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszter
A Szilícium Mező Program a Debreceni Egyetem irányításával, 12 évvel ezelőtt indult útjára. A program a Debreceni Egyetem, Debrecen város, Hajdú-Bihar megye és a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által 2001-ben aláírt közös nyilatkozatán alapszik, miszerint Debrecenben létre kell hozni egy az egyetem Informatikai Karának meglévő tapasztalatain nyugvó tudásbázist. A 2008-ban alapított, 43 taggal rendelkező Szilícium Mező Klaszter az ország második – a Szilícium-völgy mintájára létrehozott – informatikai pólusa. A klaszter, amelynek a Debreceni Egyetem a gesztora, jellemzően gazdasági és tudományos együttműködések koordinálásával, tudás-intenzív tevékenységek infrastruktúrájának megteremtésével foglalkozik.