Kölcsönzött munkaerővel csalják el a járulékokat

2019. március 25. hétfő - 11:05 / piacesprofit.hu
  •    

Az utakísérőkön is takarékoskodik a Ryanair: kölcsönzi azokat, így megtakarítja a szociális járulékokat és a munkavállalók többlet-juttatásait.

A módszer egyszerű: a fapados légitársaság egy ugyancsak ír cégtől kölcsönzi a munkaerőt. Ilyenformán azokra, illetve foglalkoztatóikra az ír munkaügyi előírások vonatkoznak, amelyek lényegesen lazábbak, mint az EU más országaiban. Olaszországban például a munkaügyi felügyelet, miután fény derült erre a foglalkoztatási formára, visszamenőleg csak az egy, eddig vizsgált évre, 9,2 millió euró járulék befizetését írta elő a Ryanairnek.

Kép: tripadvisor

Kép: tripadvisor

Hasonló gyakorlatot honosított meg a fapados cég Németországban, ahol a Légikísérők Szakszervezetének adatai szerint 700-1.000 tagjukat foglalkoztatják kölcsönzött munkaerőként. Így azok kevesebbet keresnek, mind állandó munkaviszonyban lévő társaik és nem fizetik utánuk a szociális járulékokat.

Minden területen bekeményít a NAV
Idén kiemelt figyelemre számíthatnak a nemrég tulajdonos- vagy vezetőváltáson átesett cégek, fókuszba kerülhetnek a webáruházak, a gépjármű- és gépjárműalkatrész-kereskedők és komoly ellenőrzésekre számíthatnak az építőipari vállalkozások, valamint a munkaerő-kölcsönzők.

A gyakorlat annál meglepőbb, mivel tavaly ősszel még Hubertus Heil, a szociáldemokrata munkaügyi miniszter, meglátogatta az egyik berlini repülőtéren a Ryanair sztrájkoló személyzetét és kijelentette: „ Határozottan szembe fogunk szállni azokkal, akik kizsákmányolják a munkavállalókat.” Ezzel szemben az ír cég, amely munkaerőt kölcsönöz a Ryanairnek, most működési engedélyt kapott Németországban.

(Forrás: Die Welt)