Kockázatos lehet lakást venni a tervezőasztalról

2018. május 03. csütörtök - 06:11 / piacesprofit.hu
  •    

A következő egy-két év nagy kérdése nem az lesz a lakásvásárlók számára, hogy hol és mit tudnak megvásárolni, a legtöbben azzal az égető problémával néznek majd szembe, hogy vajon elkészül-e a lakásuk, és ha igen, milyen minőségben.

A fejlesztők között ma is vannak megbízható cégek, de a mostani piaci környezet és az ismét megjelent szerencsevadászok miatt minden eddiginél körültekintőbbnek kell lenniük azoknak, akik új lakást vásárolnak, vagy akiknek otthonát most építik a fejlesztők – derül ki a Lakás2018 elemzéséből.építkezésb512

A mostani építési hullámban a vásárlók többsége szinte csak a tervezőasztalról tud lakást venni, ami egyrészt nagyon nagyfokú bizalom a fejlesztő felé, másrészt nagyon sok kockázattal is jár.

Szakértők szerint az újlakás-vásárlásnak mindig is voltak kockázatai, különösen akkor, ha még el nem készült lakás megvásárlásáról van szó. A válság éveiben azonban tisztulni kezdett a piac, csak a tőkeerős, megbízható fejlesztők voltak képesek talpon maradni. A mostani fellendülés azonban ismét kedvez a kóklereknek, akik a megfelelő tapasztalat és hozzáértés hiányában nem lesznek képesek befejezni a projektjeiket.

Az első és egyik legfontosabb, hogy nézzük meg, mennyire tapasztalt és megbízható a fejlesztő. Ha vannak referenciái érdemes azokat megnézni, beszélni az ott lakókkal, de első körben már az is sokat segít, ha különböző fórumokon utánanézünk annak, hogy volt-e panasz a cég korábbi munkáira.

Túl a lélektani határon: fékeződhet az őrült drágulás a lakáspiacon?
A korábbi évekhez képest konszolidálódott tavaly a magyarországi lakáspiac: 2017-ben adásvételek száma csak 2,2 százalékkal nőhetett, szemben az egy évvel korábbi 9 százalékkal. Budapesten a használt lakásoknál a 30 millió forint volt a lélektani határ, a megyeszékhelyeken ugyanez 15,5 millió, a vidéki városokban pedig 14,5 millió forintnál húzódik.

Az sem mindegy, hogy milyen fizetési ütemezéssel kell kifizetni az adott lakást. A fizetés ütemezése kapcsán minél nagyobb az előre kifizetett összeg, annál nagyobb kockázatot vállalunk.

A fejlesztők jellemzően ügyvéd által alaposan átgondolt és átnézett szerződést tesznek a leendő vevők elé, amely elsősorban a saját érdekeiket védi. Ennek segítségével igyekeznek minimalizálni a mostani különleges körülményekből fakadó kockázatokat. Így szerepelhet benne például vis majorként az időjárás kedvezőtlen alakulása, vagy a munkaerőhiány.

A beruházás befejezésének időpontja lényegében bármeddig tolható ezekkel az indokokkal anélkül, hogy a fejlesztő kötbért fizetne. Fontos, hogy a szerződési feltételekben az apróbetűs részt is olvassuk el, ugyanis tartalmazhatnak olyan kitételeket, melyek szerint például a közműbekötések költsége szintén a vevőket terheli, így jelentősen növelve a lakásvásárlás terheit.

 

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek