Kockázatos ágazatok: vendéglátás, építőipar

2016. augusztus 01. hétfő - 15:11 / piacesprofit.hu
  •    

A kényszertörlések száma több mint harminc, a felszámolásoké közel húsz százalékkal esett vissza, derül ki a Bisnode első félévet záró elemzéséből. A csődeljárások továbbra sem gyakoriak Magyarországon, tavaly egész évben mindössze 63 ilyen eljárás indult.

kevesebb külföldi cég alapul

Kép: SXC

Az év első hat hónapjában tovább csökkent a felszámolások és a kényszertörlések száma Magyarországon. Míg a tavalyi év azonos időszakában a felszámolások aránya 37,6 százalékkal csökkent a 2014-es bázishoz képest, addig az idei év első felében a csökkenés mértéke közel a felére – 19,3 százalékra – esett vissza. Mindezek mellett  a kényszertörlések száma tovább csökkent, hiszen míg a  a 2014-es – több, mint 42,5 ezres – csúcsról 2015-re 22,42 százalékkal esett, addig 2015-ről 2016 első félévére már 34 százalékos mérséklődést tapasztalhattunk.

A csődeljárások továbbra sem gyakoriak Magyarországon, tavaly egész évben mindössze 63 ilyen eljárás indult.  Idén az első félévben 24 új csődeljárást regisztráltak, ami a tavalyi év azonos időszakának 42 eljárásához képest csaknem 43 százalékos visszaesést jelent.

A végelszámolások száma csaknem húsz százalékkal növekedett a múlt év azonos időszakához képest, így számuk június végére megközelítette az öt és fél ezret. Ugyan a második negyedévben mindössze 5,8 százalékos emelkedés jelentkezett a frissen indított végelszámolások számában, az első negyedév harminc százalékot meghaladó növekedése miatt még így is ekkora kumulált növekedés jelentkezett.

Az elmúlt évek első féléves adatait vizsgálva már 2014-ről 2015-re is látható egy 6,7 százalékos növekedés, ám a teljes éves adatokat vizsgálva ezzel a növekedéssel már nem találkozunk, hiszen 2014-ben 7 911, míg 2015-ben mindössze 7 865 végelszámolás indult. (A legtöbb végelszámolást a válság idején kezdeményeztek, számuk 2012-ben évi több mint 27 ezer új eljárással tetőzött.)

Nem biztos, hogy jó ötlet volt a haladék
Februárban 4305 társas vállalkozás szűnt meg Magyarországon, kevesebb, mint az elmúlt félév havi átlagában. Ebben segíthetett az is, hogy a kormány egy év haladékot adott a kft.-knek törzstőkésük megemelésére.A gazdaság viszont rosszul járt ezzel.

Jó hír továbbá, hogy minden szektorban csökkent kisebb-nagyobb mértékben a kockázatosság. A legalacsonyabb 0,1 százalékpontos csökkenés a humán-egészségügyet jellemezte, ám ezen a területen már korábban is olyan alacsony volt a bedőlési arány, hogy még így is nagy fölénnyel őrizte meg első helyét a legmegbízhatóbb ágazatok sorában. A második legmegbízhatóbb ágazat továbbra is az oktatás, ám az ipari gépek és berendezések javításával foglalkozó ágazat a korábbi harmadikról a nyolcadik helyre esett vissza, mivel csak minimálisan tudta tovább csökkenteni kockázatosságát. Tavalyhoz képest a legjobb tíz ágazat közé került a gépipar, illetve a művészet, szórakoztatás és szabadidő is.

A továbbra is legkockázatosabbnak számító vendéglátóipar érte el a legnagyobb bedőlési arány csökkenést, ám esetükben a több mint 2 százalékpontos javulás ellenére is még 3 százalék feletti bedőlési index-re kell számítanunk. Az építőipar maradt a második legkockázatosabb, ám itt is jelentős, 1,76 százalékpontos javulást figyelhettünk meg az elmúlt évhez képest. Harmadik lett a tavalyi ötödik helyezett fafeldolgozás, megelőzve ezzel a nagykereskedelmi szektort. Míg az elsők között némi átrendeződés volt tapasztalható, addig a kommuniális tevékenységgel foglalkozó iparág hat helyet rontva bekerült a tíz legnagyobb bedőlési aránnyal rendelkező szektorok közé.

Ez nem normális – a cégek harmada nem működik
Egyetlen évben sem töröltek annyi céget a hazai bíróságok, mint idén, de a szakemberek szerint ez hozzájárul az egészségesebb gazdasági struktúrához. Az viszont nem nevezhető viszont normálisnak, hogy a bejegyzett cégek 35-40 százaléka ténylegesen nem működik.