Plusz négymillió forintot kapunk

2008. október 20. hétfő - 18:20 / Sajtóközlemény
  •    

Már holnaptól hozzáférhető a megújult, kedvezőbb konstrukciójú mikrohitel. Ezzel is erősödik a hazai kisvállalkozások védelme a pénzügyi válságban. A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium által életbe léptetett kkv növekedési csomag meghirdetésének célja, hogy a hazai GDP felét adó és a magyarországi munkavállalók 70 százalékát foglalkoztató mikro-, kis- és középvállalkozói szektor minél kevesebbet érezzen ezekből a folyamatokból.

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium az Európai Unió és a hazai költségvetés támogatásával kialakított pénzügyi eszközökkel segíti a kis- és középvállalkozások (kkv-k) fejlesztési forráshoz jutását a nemzetközi pénzügyi válság nyomán szigorodó banki feltételek között. Bajnai Gordon miniszter egy mai sajtótájékoztatón jelezte, hogy a korábbiaknál kedvezőbb kondíciójú Új Magyarország Mikrohitel a K&H Bank fiókjaiban október 21-étől már igényelhető.

Bajnai Gordon hangsúlyozta, hogy a pénzügyi stabilitás fenntartása és a bizalom erősítése érdekében a kormány minden szükséges intézkedést megtesz. A kedvezőtlenül alakuló nemzetközi körülmények közvetett hatásai fokozottan érinthetik a hazai kis- és közepes vállalkozásokat.

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium által életbe léptetett kkv növekedési csomag meghirdetésének célja, hogy a hazai GDP felét adó és a magyarországi munkavállalók 70 százalékát foglalkoztató mikro-, kis- és középvállalkozói szektor minél kevesebbet érezzen ezekből a folyamatokból.

A hatásában összesen mintegy 800 milliárd forintos csomag aktívan él a 2007-2013 között rendelkezésre álló Európai Uniós források nyújtotta lehetőségekkel. A jelenleg felvehető beruházási mikrohitel összege 6 millió forintról 10 millió forintra emelkedik, miközben a futamidő 5 évről 10 évre nő. Hitelcéltól függetlenül 6 hónapról 1 hónapra csökken a vállalkozás korábbi hiteleire vonatkozó kivárási idő..

A K&H 2008 májusában a hitelintézetek közül elsőként csatlakozott az év elején útjára indított Új Magyarország Mikrohitel Programhoz. Október elejétől igényelhető a K&H Új Magyarország beruházási hitel és a K&H Új Magyarország forgóeszközhitel, valamint az Új Magyarország Hitelgarancia is a K&H 225 fiókjában. E termékek iránt a kkv ügyfelek az indulás óta eltelt néhány hétben komoly érdeklődést mutattak, országosan több száz ügyféltárgyalás van máris folyamatban.

“A jelen makrogazdasági körülmények között különösen nagy a hangsúly a kkv-szektor forráshiányának orvoslásán – felértékelődik a forint alapú hitelek szerepe, amelyek nem rejtenek magukban árfolyamkockázatot. A vállalkozások finanszírozása aktívan hozzájárul a foglalkoztatás és a beruházások növekedéséhez, valamint a fizikai tőke minőségének javulásához egyaránt. A kkv-k tanácsadó bankjaként a rendkívül kedvező kamatozású K&H Új Magyarország Mikrohitelek és az egyszerűen igényelhető Új Magyarország Hitelgarancia révén szeretnénk hitelhez juttatni azokat a vállalkozásokat is, amelyek eddig nem férhettek hozzá ezekhez a forrásokhoz – mondta el dr. Bába Ágnes, a K&H Csoport lakossági banki divíziójáért felelős vezérigazgató-helyettese.”