Könnyebb lesz pénzhez jutni

2009. március 26. csütörtök - 09:27 / Sajtóközlemény
  •    

Február elejétől a K&H kedvezőbb feltételekkel kínálja a kis-, és középvállalkozások számára a K&H Új Magyarország Mikrohiteleket. A hónap elejétől az igénylők köre is bővül, hiszen a közép-magyarországi régió ügyfelei számára is elérhetővé válnak az említett Mikrohitelek. Február 11-től pedig az új refinanszírozott Hitelprogram keretében a K&H-nál 10-100 millió forint összegű, kedvező kamatozású beruházási hitel igényelhető árfolyamkockázat nélkül.

2009 februárjától a K&H Új Magyarország Mikrohitelek eddigi fix kamatozását egy rugalmasabb árazási rendszer váltja fel. A rendszer lényege, hogy a jobb minősítésű, valamint több tárgyi fedezetet biztosító ügyfelek kedvezőbb kamattal vehetnek fel Mikrohiteleket. Ez fordított arányban is érvényesülhet oly módon, hogy kevesebb tárgyi biztosíték mellett is kaphat pozitív elbírálást a hiteligénylés, amennyiben az ügyfél vállalja a magasabb kamat fizetését. Az új feltételeknek köszönhetően az ügyfél minősítése és a hitelfedezet aránya függvényében, jelenleg 7,5% és 11% között mozog a fizetendő éves kamatszint, ami a jegybanki alapkamattól függően változik a jövőben.

A megváltozott feltételrendszerben az Új Magyarország Hitelgarancia a Mikrohitelek kötelező biztosítéki elemévé válik. A garancia igénybevétele nem növeli az ügyfelek költségeit, és az azzal kapcsolatos ügyintézést teljes egészében a bank végzi.

Kik vehetnek fel hitelt?

A K&H Új Magyarország beruházási és forgóeszköz hitelt a mikro-, és kisvállalkozások immár egész Magyarország területén igénybe vehetik, mivel február elejétől a Közép-magyarországi (KMOP) régióba sorolt ügyfelek is igényelhetik mindkét hitelformulát.  Az igénylő felé elvárás, hogy székhelye az Európai Gazdasági Térség egyik államában legyen, és magyarországi fiókteleppel rendelkezzen. A kezdő vállalkozások számára is elérhető hitel további feltételei változatlanok maradnak, azaz az igénylő cég nettó éves árbevétele nem haladhatja meg az évi 200 millió forintot és maximum 9 főt foglalkoztathat.

2009. február 11-től az új refinanszírozott Hitelprogram keretében a K&H Banknál 10-100 millió forint összegű, kedvező kamatozású beruházási hitel igényelhető árfolyamkockázat nélkül. A hitel forint alapon, az euró alapú devizahitelekkel megegyező kamatozással biztosít finanszírozási lehetőséget a kkv-k számára. A kkv Hitelprogram keretében a közép-magyarországi régióban megvalósuló beruházás nem finanszírozható.

A K&H Új Magyarország beruházási hitel felvétele 20%-os önerőhöz kötött, a támogatott projekt megvalósítását pedig a hitelfolyósítástól számított 60 napon belül kell megkezdeni. A kamat- és a tőkefizetés havonta történik, a tőke törlesztését 1 éves türelmi idő eltelte után megkezdeni.

A K&H Új Magyarország forgóeszköz hitel felvétele nem igényel önerőt a vállalkozásoktól, a tőketörlesztés megkezdésére 2 hónapos türelmi idővel számol a pénzintézet. A felvett hitel céljául szolgáló forgóeszköz-beszerzést a hitelkeret megnyitásától számított 60 napon belül itt is meg kell kezdeni. (Öt kereskedelmi bank írt alá szerződést hétfőn Budapesten, összesen 140 milliárd forintnyi kedvezményes forgóeszközhitel közvetítéséről a vállalkozások felé.)