Fővárosi kiárusítás: viszlát Főgáz és Főtáv?

2008. november 10. hétfő - 15:22 / PP/MTI
  •    

Már az idén várhatóan 40 milliárd forint saját erőre van szüksége a fővárosnak azokhoz az előkészített, vagy már folyamatban lévő beruházásokhoz, amelyekhez európai uniós támogatást igényeltek - közölte Steiner Pál, a Budapest Fejlesztési Tanács elnöke, miniszterelnöki megbízott.

Az év vége előtt szeretnének újabb támogatási szerződéseket kötni az Európai Unióval többek között a közlekedési infrastruktúra és az egészségügyi intézmények fejlesztésére, ehhez pedig biztosítani kell az önrészt is – jegyezte meg Steiner Pál. A fentiekkel együtt 166 milliárd forint saját erőt kell előteremteni a tervezett mintegy 700-800 milliárd forint értékű fejlesztési célok megvalósításához. Ennek forrása a Főváros tulajdonában lévő vagyonelemek eladása lehet.

A vagyonelemek közül az ingatlanok eladása folyamatos, de az értékesítés üteme lassabb, mint a fejlesztési források szükséglete. Ennek oka az, a viszonylag alacsony a kereslet és ezért nyomottak az árak. A Főváros tulajdonában számos közszolgáltató vállalkozás részvénycsomagja van, többek között a Főgáz, a Főtáv, a fürdők és a nagybani piacot üzemeltető Csarnok és Piac Zrt. többségi, illetve teljes tulajdoni hányada. Steiner Pál megjegyezte, hogy a közszolgáltatási cégek eladását megkönnyíti az, hogy már magántulajdonban lévő szolgáltatóval is lehet közszolgáltatási szerződést kötni, amire jó példa a Fővárosi Vízművek.

A szakértők szerint a jelenlegi piaci helyzetben a Fővárosi Gázművek Zrt. (Főgáz) többségi tulajdonának eladásából várható a legmagasabb és legjelentősebb bevétel. A közgyűlés közeljövőben várható erről szóló döntésének éppen az uniós pénzek felhasználásához szükséges saját erő előteremtése miatt van különös fontossága.