Tényleg érdemes azon aggódni, hogy a Penny-ben túl olcsó a tej?

2019. március 26. kedd - 14:29 / kfarkas
  •    

Az elmúlt napokban igazi kis vihart kavart, hogy az egyik kiskereskedelmi lánc felháborító módon 14 forinttal olcsóbban adja a szlovák importból származó tejet a magyar termelők által fejt italnál. Bár a kérdés első pillantásra fontosnak tűnik, semmiség ahhoz képest, ami heteken belül a magyar tejtermelőkre vár.

Az, hogy a Penny Marketben 14 forinttal olcsóbb lesz a szlovák tej, mint a magyar, rég látott védelmi reflexeket indított el. Egyrészt régóta tetszhalottnak tűnő gittegyletek kezdték hallatni a hangjukat, mint az egyik személyes kedvencem, a Tej Terméktanács, másrészt a Penny is kiadott egy nyilatkozatot, miszerint az egyik legfontosabb céljuk, hogy magyar termelőktől származó termékeket biztosítsanak vásárlóik számára.

Első körben tekintsünk el attól az apróságtól, hogy egy kiskereskedelmi lánc elsődleges feladata nem a magyar termelők támogatása, hanem a vásárlók kiszolgálása. Ha a magyar vásárló hajlandó 14 forinttal többet fizetni a magyar tejért, ha a Penny a feje tetejére áll, akkor is azt fogja levenni a polcról. A helyzet azonban az, és ezt a sort külön kiemelném a Penny Market közleményéből, hogy azért voltak kénytelenek Szlovákiából importálni, mert nem volt elérhető a vásárlói igényeknek megfelelő mennyiségű magyar tej.

Tejtermelők tüntetnek a penny Market parkolójában - Kép: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Tejtermelők tüntetnek a Penny Market parkolójában – Kép: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Az, hogy a magyar mezőgazdaság, részben a kormány bőkezű támogatásának, részben az Európai Uniós szubvencióknak, részben pedig egy több évtizede megkövesedett hiedelemrendszernek köszönhetően egy olyan alternatív valóságban létezik, ahol az teljesen jól kommunikálható üzenet, hogy a dinnyét,a tejet, vagy bármilyen más terméket nem szabad túl olcsón adni, az egy külön tanulmányt érdemelne. Az is külön történet, hogy a hazai igények kielégítésére sem tudnak eleget termelni. (Nem csak a tejesek.) Az elmúlt években hatalmas mennyiségű pénz áramlott a magyar mezőgazdaságba, élelmiszeriparba. Miért nem lettt versenyképes a szlovák tejiparral a magyar? Ez a kérdés is megérne egy misét…. De a magyar termelők helyében én most nem amiatt aggódnék, hogy egy szlovák UHT-tej 14 forinttal olcsóbb a Penny-ben.

Nyakukon a kés, de még mindig tétlenül várnak
A magyar cégek többsége elkerülhetőnek tartja, hogy az Egyesült Királyság megállapodás nélkül hagyja el az Európai Uniót, ezért egyelőre nem készült fel a kilépés következményeire.

Hamarosan ugyanis – pontos dátumot most élő ember nem merne mondani – de Nagy-Britannia távozik az Európai Unióból. Attól függően, hogy ez milyen körülmények között történik meg, az angolok boltjaiba irányuló európai tej- és tejtermék export egyik pillanatról a másikra megszűnhet. Ez azt jelenti, hogy az uniós belső piacra csak nyerstejből nyolcszázezer tonnával több érkezik. Sajtból több mint 350 ezer tonna. (Csaknem pontosan ilyen mértékű volt az európai exportkiesés az orosz embargó bevezetésekor.) Az, hogy ez milyen hatással lesz az árakra (most 99,94 HUF a nyerstej kilónként) azt mindenkinek a fantáziájára bízom. De amikor az orosz embargó „beütött”, akkor az egyik pillanatról a másikra a holland ementáli sajt olcsóbb lett a magyar boltokban, mint a hazai trappista….

Szemmel láthatóan a hazai termelők, sőt, talán a Tej Terméktanács sem volt felkészülve arra, hogy egy kiskereskedelmi lánc olcsóbban adja majd (14 forinttal!) a tejet. Kérdem én, akkor hogyan kézültek fel arra – a nem is oylan távoli – eshetőségre, hogy a márkás ír vaj olcsóbb lesz, mint a magyar? Hogy a francia sajtot dömpingáron dobják majd a magyar fogyasztó után? Mert akkor már nagyon késő lesz tüntetni a Penny előtt….

Szerző:

Farkas Károly

főszerkesztő

Piac & Profit

Az ész is hiányzik a magyar mezőgazdaságból
Erősen forráshiányos a hazai agrárium, de még a meglévő lehetőségeivel sem gazdálkodik jól a termelők egy jó része. Ráadásul a megfelelő szaktudás és menedzsment ismeretek hiányából adódóan gyakran ad-hoc és rossz döntéseket hoznak.