Nincs vége a globális átverések korszakának

2012. április 13. péntek - 10:40 / piac-profit.hu
  •    

Egy szövevényes, gigantikus gazdasági - pénzügyi piramisjáték összeomlása volt mindaz, ami a világban 2008-2009-ben történt. A korrupcióban és leginkább adócsalásokban testet öltő globális átverések korszakának koránt sincs azonban vége, különösen nem Európában – mondja az alapblog.hu-nak adott interjúban az egyik legnagyobb tekintélyű amerikai közgazdász és befektetési tanácsadó, Ed Yardeni.

 

Ed Yardeni Kép:Dr.Ed's blog
Ed Yardeni
Kép:Dr.Ed’s blog

A Yardeni Research gazdaságkutató műhely elnöke és vezető befektetési stratégája ugyanakkor úgy látja: a világgazdaság növekedési ereje – az, hogy stabilan emelkedik a világban a fogyasztók száma – minden válságnál erősebb, és képes minden krízist legyőzni. Szerinte a világgazdaság húzóerejének számító Amerikai Egyesült Államok a negatív várakozások ellenére sem kerül recesszióba, noha az idei év végére lejárnak és megszűnhetnek mindazok a kormányzati és jegybanki élénkítő programok, amelyeknek alapvetően köszönhetőek voltak az elmúlt másfél év részvénypiaci áremelkedései és amelyek hozzájárultak mind az amerikai, mind a világgazdaság teljesítményének növekedéséhez.

– Az év végéig kifut minden olyan – legalábbis amerikai – gazdaságélénkítő stimulus, amely nagyban hozzájárult az utóbbi két év piaci boomjához. Lejárnak a 2009-ből származó adókedvezmények, megszűnik az akkor és később keltezett megannyi adócsökkentés, leállnak kormányzati programok, amelyek a cégeket az alkalmazotti létszám stabilizálására vagy növelésére késztették, és lejárnak a munkanélkülieknek juttatott külön támogatások. A tavaly köttetett törvényhozási kompromisszumok ez év végére egyidejűleg irányoznak elő a gazdasági légkört bénítani is képes fiskális kiadáscsökkentéseket és adóemeléseket. Bernanke FED elnök személyesen közölte – így tényként is kezelhetjük – hogy a költségvetési enyhítések, segítségek leállásával a jövő évben hatszáz milliárd dollárt szívnak el az amerikai gazdaságból. Ha minden ennek a menetrendnek megfelelően zajlik, akkor a gazdaság teljesítménye 2013-ban 3 százalékkal csökkenhet – mondta el az alapblog.hu-n Ed Yardeni.

Ennek ellenére a befektetési szakember inkább optimista. Szerinte arra is van esély, hogy a törvényhozók kitolják az adókedvezmények és támogatások, a fiskális stimulusok hatályát és a következő ciklus törvényhozására örökítik a fiskális és költségvetési politika módosítását. Ily módon a gazdaság kap még egy kis „laufot”. Ugyanakkor a szakember az elmúlt másfél év amerikai makroadataira alapozva úgy véli, hogy az Egyesült Államok nemzetgazdasága kezd önerőből is talpra állni.

"Nem esélytelen, hogy tartós növekedésnek nézünk elébe, miáltal rendbejön velünk együtt a világ többi része is"

– A fogyasztásélénkülés, a munkanélküliség nem egyenletes, de tendenciózus csökkenése, vagy akár az új autók meglepően jónak mondható eladási adatai azt üzenik, hogy mindez már nem csupán a kormányzat és a jegybank stimulusainak köszönhető. Számításaim szerint az idei év végére tartósan nyolc százalék alá nyomható a munkanélküliség az Egyesült Államokban. Mindent egybevetve nem esélytelen, hogy tartós növekedésnek nézünk elébe, miáltal rendbejön velünk együtt a világ többi része is – válaszolja Zentai Péter kérdésére a gazdaságkutató, aki az európai országok államadósságválsága, az euró körüli problémák és a pattanásig feszült iráni helyzet kapcsán úgy fogalmaz: „tapasztalati alapon váltam szkeptikussá a szkeptikusokkal szemben”.

– Két évtizede – de beszélhetünk nyugodtan több évtizedről is – látszólag tudományos megalapozottsággal és menetrendszerűen törnek fel a horrorisztikus szcenáriók – mind a világpolitikát, mind a piaci fejleményeket illetően. Ám ha visszamenőlegesen minden egyes óriási drámát beharangozó prognózist szemügyre veszünk, akkor is csak egy valamit állapíthatok meg: a válságszituációk mindegyike valamiképpen megoldódott, semmi esetre sem valósultak meg a jósolt vagy várt apokaliptikus víziók. A rejtély kulcsa a világgazdaság roppant önálló ereje. A nemzetgazdaságok liberalizálódnak, a nemzetek közötti és a nemzeteken belüli kereskedelem egyre szabadabb, a fogyasztók száma pedig rohamosan nő világszerte – feleli Ed Yardeni.

"Európában – országonként változó mértékben – az emberek, a cégek, a politikusok sportot űznek az adócsalásból. Ez vezetett Európa jelenlegi válságához"

A befektetési guru a 2008-as válságot egy irdatlanul hatalmassá terebélyesedett piramisjáték összeomlásának tartja. Az átverések és korrupciók szövevényes hálózata szétszakadt. Arról szóltak a dolgok egészen az összeomlásig, hogy a bóvlit, aztán a bóvlinál is bóvlibb kötvényt miként adjuk el, vegyük meg, aztán adjuk el újra – a végén már egyenesen tripla A –s minősítéssel felcímkézve. Ebben a piramisjátékban mindenki részt vett: kormány, állam éppúgy, mint a Wall Street, a bank és az a polgár is, aki elhitte, hogy ha semmije sincs, akkor is felvehet egy csomó pénzt a semmire. Mindenki hunyó, senki sem volt ott és akkor szent.

Ez a jelenség szerinte soha nem tud megszűnni. Mindig, újra és újra más és más formákba öltözve, de folytatódik. Amerikában és Európában egyaránt, de mintha Európa kevésbé lenne átlátható e tekintetben. Az Egyesült Államokban a polgárok és vállalatok túlnyomó többsége befizeti az adót, és nem spekulál azon, hogyan verje át az államot. Európában viszont – országonként változó mértékben – az emberek, a cégek, a politikusok sportot űznek az adócsalásból. Ez vezetett Európa jelenlegi válságához. A hitelbiztosítási kötvényekből származtatott amerikai krízisnek egy másik, lehet, hogy súlyosabb változata az, ami mostanra Európában kialakult. Az ok egy és ugyanaz itt is, ott is: az átverések szövevényes hálózatának kialakulása.

A veszélyesek hoznak sokat

Ed Yardeni a befektetései tervezésekor három szempont alapján dönt. Hisz a fogyasztás globális bővülésében, a technológiai fejlődés töretlenségében és hisz a konkrétumokban, azaz azokban a cégekben, amelyek osztalékot fizetnek – ennek megfelelően választja ki a vállalatokat, amelyeknek a részvényeit megvásárolja. Azt sem szabad szerinte figyelmen kívül hagyni, hogy az utóbbi időkben sorra azon államok és cégek kötvényeinek és részvényeinek a vásárlása fizetődött ki messze a legjobban, ahol a szkeptikusok előzetesen a legnagyobb bajokat jósolták. A legnagyobb hasznot egy év alatt az egyiptomi és a görög tőzsde hozta a befektetőknek. Jól kereshetett az a befektető, aki pénzt fektetett be általában Dél-Európában vagy éppenséggel a borúlátók szerint nagy bajok szélén táncoló Magyarországon.

A teljes interjút a www.alapblog.hu-n olvashatja.