Kell a SZÉP a túléléshez

2012. október 24. szerda - 12:20 / piacesprofit.hu
  •    

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége megdöbbent és aggódik, a cafeteria változások miatt, melyek következtében arra lehet számítani, hogy a munkáltatók ismét csökkentik ennek a béren kívüli juttatásnak az arányát, vagy az adótöbbletet a dolgozókra hárítják.

„A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége megdöbbenve, s várható következményeit illetően aggodalommal fogadta az azokról a kormányzati intézkedésekről szóló bejelentést, amely szerint a cafeteria eddigi 30,94 százalékos adóterhelése 2013 január 1-vel 51,17 százalékra emelkedik – áll a szövetségnek a Turizmus Panoráma Bulletinhez eljuttatott közleményében. (Egyelőre elégedettek lehetnek a szállodák az idei évvel.)

Itt olvashatja szakértőnk véleményét arról, hogy mit jelentene a gyakorlatban a cafeteria szabályok változása. (Itt olvashat a megszorító csomag többi lépéséről is.)

Fenti intézkedés következtében – a cafeteria 2011. január 1-vel történt adóemeléséhez hasonlóan – arra lehet számítani, hogy a munkáltatók juttatásaik között ismét csökkentik ennek a béren kívüli juttatásnak az arányát, vagy az adótöbbletet a dolgozókra hárítják, ami erősen visszavetheti a 2012-ben bevezetett SZÉP kártyák forgalmát, s különösen azok kereskedelmi szálláshelyeken történő felhasználását. Emiatt visszaeshet a belföldi turizmus, ami a 2012-ben a gazdasági válság következményeiből való kilábalás jeleit éppen mutató hazai szállodaipar teljesítményét és munkaerő foglalkoztatási pozícióját jelentősen ronthatja.

Üresedés lesz? Kép:PP/FörsterTamás

Fentiekkel kapcsolatban az MSZÉSZ a következőkre hívja fel a döntéshozók figyelmét:

1. A KSH adatai szerint Magyarországon 2012 január-augusztus között a szállodai vendégéjszakák száma 11.262 ezer volt, amelyből 4.856 ezret – az összesnek 43,1%-át – magyar vendégek töltötték el a szállodákban. Ebből 470 ezer Budapesten realizálódott, tehát a vidéki szállodák szempontjából különösen fontos belföldi kereslet – 90,3% – a fővároson kívüli hotelekben jelent meg.

2. Ugyancsak a KSH 2012 I-VIII. havi adatai szerint a magyarországi szállodákban a hazai vendégek 2.289 millió forint értékben Üdülési Csekkel, + 4.976 millió forint értékben SZÉP kártyával fizettek, ezek együttes felhasználása 7.276 millió forint volt, aminek kb. 91%-a, azaz 6.600 millió forint a vidéki – főleg magyar tulajdonban levő – szállodákban realizálódott. Ez az összeg a vidéki szállodák – idén január-augusztus közötti – kb. 28 milliárd forint belföldi vendégek által fizetett szobaárbevételének mintegy 23,6%-át teszi ki. Sok olyan – elsősorban wellness – szállodáról van tudomásunk, melyeknél az ÜCS+SZÉP kártya forgalom szoba árbevételük 50-70%-ot is eléri, meghaladja.

3. Az NGM honlapján részletes adatok találhatók a SZÉP kártyára vonatkozóan. Ezek szerint – idén augusztus végén – a kártyatulajdonosok száma meghaladta a 730.000-et, a SZÉP kártya három zsebébe összesen 56.464 millió forint került feltöltésre. A 3 zseb közül a szállásadás alszámlára fenti összeg 26,9%-át, a vendéglátás alszámlára 58%-át, a szabadidő alszámlára 15,1%-át töltötték fel.

Fenti adatok egyértelműen igazolják a SZÉP kártya jelentőségét a belföldi turizmus ösztönzésében, aminek szinten tartása, növelése – a hazai szállodaipar jelenlegi rendkívül nehéz pénzügyi helyzetében – nélkülözhetetlen. Az MSZÉSZ javasolja, hogy a cafeteria elemek között SZÉP kártya esetében tartsák meg annak jelenlegi adózási szintjét.