Ez a legjobb ház Magyarországon!

2008. október 22. szerda - 19:20 / MTI
  •    

Az "Év Háza Díj", hét év szünet után, magánszemélyek kezdeményezésére, a Magyar Építőművészek Szövetségének támogatásával kelt ismét életre.

Egyensúly
Az Év Háza címet kizárólag olyan épületek kaphatták, ahol példaértékű megoldásként egyensúlyban maradtak az alkalmazott építészeti eszközök és a reális funkció igényei, költség és kivitelezési minőség szempontjából is.

Egy diósdi, Szentgyörgyi László tervei alapján megépített ház kapta meg az “Év Háza Díjat” a Magyar Építőművészek Szövetsége székházában rendezett díjátadón szerdán. A nyertes ház tervezője a legjobbnak járó díj mellett, a legjobb családi ház számára felajánlott különdíjat is hazavihette.

A pályázat célkitűzéseivel összhangban a zsűri az adott épület esetén megvalósuló környezettudatos építészeti gondolkodás díjával a Koller József építész által Pécsre tervezett házat jutalmazta. Gazdára talált a fenntartható ingatlanhasznosítási magatartás különdíj is. Ezt Mayer Brigitta nyerte a budapesti Nevegy utcában épített többlakásos társasház tervezéséért. A zsűri azonban nem talált olyan épületet, amelyet a korszerű épület-rehabilitáció díjban részesíthetett volna.

Az “Év Háza Díj” hét év szünet után magánszemélyek kezdeményezésére a Magyar Építőművészek Szövetségének támogatásával kelt ismét életre. Az építészek 2005. augusztus 1-je és 2008. július 31. között jogerős használatba vételi engedélyt kapott Magyarországon megépített (itt jegyezzük meg, hogy gyorsulni fog az építési engedélyek kiadása) maximum négylakásos lakóépülettel, lakóépület-bővítéssel, -felújítással vagy nyaralóépület terveivel – egyidejűleg pályázóként eggyel – pályázhattak az idei díjra. A pályázati határidőig 28 pályamű érkezett be. A díjazásra jelölt épületek kiválasztásánál a zsűri szem előtt tartotta az építészeti minőség mellett a racionalitást és a mértéktartást.