Kkv-k az árfolyamkockázatok kivédéséről

2017. november 03. péntek - 08:11 / piacesprofit.hu
  •    

A hazai kis-és középvállalatok 46%-a semmilyen módon nem védekezik az árfolyamkockázatokkal szemben, 61%-uk a következő évben sem tervezi az ilyen jellegű pénzügyi szolgáltatások használatát. Ez derült az egyik nemzetközi átutalási intézmény friss kutatásából. A szolgáltatásokat igénybe vevők mintegy harmada ugyanakkor azért döntött a biztosítás mellett, mert saját bőrén tapasztalta meg a pénzügyi veszteséget.

Közép-Európa egyik átutalási intézménye, az AKCENTA CZ által a közelmúltban folytatott kutatás célja a Magyarországon működő, export- és/vagy importtevékenységet végző kis- és középvállalatok árfolyamkockázatokkal kapcsolatos tapasztalatainak, az ehhez kapcsolódó kockázatok kivédési lehetőségeinek a feltérképezése volt.

Kép: AKCENTA

Kép: AKCENTA

Több mint 200 olyan Magyarországon működő kis- és középvállalkozás vezetőit, pénzügyi vezetőit, felelős döntéshozóit kérdezték meg, mely vállalkozások importőri és/vagy exportőri tevékenységet folytatnak, illetve devizautalásokat is végrehajtanak. A megkeresett vállalatok között jellemzően élelmiszer és mezőgazdasági termelésben érdekelt cégek (16,4%), építőipari és építőanyagok gyártásával, forgalmazásával (15,9%) illetve vegyipar és kozmetikumok terén foglalkozó (11,4%) cégeket kérdeztek meg, de a működési területek szerteágazóak voltak.

A tudatos fogyasztás, ezen belül is a sokat hangoztatott pénzügyi tudatosság ellenére a megkérdezettek 46,3%-a semmilyen formában nem védekezik az árfolyamkockázatból adódó veszteségek ellen, sőt, 61%-uk a következő évben sem tervezi az ilyen jellegű pénzügyi szolgáltatások alkalmazását. A cégvezetők közel fele (49%) szerint csak egy bizonyos mértékig korlátozható az árfolyamkockázat (49% állítja ezt). Kevesen vannak azok (mindössze 12%), akik szerint az ilyen jellegű kockázatok szinte teljesen megszüntethetőek.

Bitcoin: a jövő befektetése, vagy a jövő bukása?
Az emberek nagy többsége azt sem tudja, hogy létezik, de aki már hallott róla, annak sem nagyon van fogalma, milyen elvek alapján működik a rendszer. Ennek ellenére sokan esküsznek rá, hogy ilyen jó befektetést rég nem láttak, s persze már a csalók is megjelentek. Mi is az a kriptovaluta?

„Az árfolyamkockázatokból adódó veszteség ugyanakkor egy valós probléma, és akár komoly pénzügyi károkat is okozhat az adott vállalatnak.” – mondta Garbár István, az AKCENTA CZ magyarországi üzleti vezetője. A különböző pénzügyi intézmények több olyan megoldást is kínálnak ügyfeleiknek, amelyekkel ezek a kockázatok mérsékelhetőek vagy akár meg is szüntethetőek. A kutatásban részt vevő vállalatok körében a legnépszerűbb a szolgáltatás az elmúlt évben a határidős „forward” ügylet, ezt követi a deviza önálló adásvétele kedvező árfolyam esetén. Többen hazai devizában számláznak a veszteség elkerülése érdekében, vagy a költségek és bevételek azonos devizában történő vezetését alkalmazzák. Aki igénybe vett valamilyen formában biztosítást, az jellemzően banki szolgáltatás felé fordult.

 

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek